lördag 25 december 2010

Barolo Bussia 2005 (Fenocchio)


En av Langhes verkligt äkta "traditionalister", med lasersiktet inställt på renhet, terroir samt trakts- såväl som druvtypicitet. Fenocchios viner är tidlösa snarare än traditionella.
Man har tio spektakulära hektar, varav hälften är barolonebba i Bussia, Villero och Cannubi - alltså en tripod med ett ben i vardera Monforte, Castiglione Falletto och Barolo. Bussia Sottana-odlingen är störst med sina dryga tre hektar och brukar tävla med Cannubi om att släppa från sig de elegantaste och mest komplexa av Fenocchios baroli.

Claudio Fenocchio är en vinmakarvirtous med örnkoll på, i princip, varenda planta i sina vinrader. Vi hälsade på i somras och blev nästan tårögda över med vilken artisansk finess han trollar fram sina mineralspäckade viner.

2005 var ett år då man skördade ganska tidigt i Monforte. Redan i mitten av mars kom det upp nordafrikansk värme med temperaturer runt 25 grader, april var regnig och maj bjöd på heta dagar med över 30 grader och många odlare fruktade ett nytt 2003. Sista halvan av juni och första halvan av juli var vädret dock mer varierat med en hel del regn och augusti var avsevärt svalare än normalt. En årgång som vi hört flera odlare jämföra med både 2000 och 2001.Vi luftar vår Bussia nollfemma rejält och ser ett ljust, gladiolusrött vin med tydlig terracottaschattering. Doften startar med en bukett av liljekonvalj, hyacint och rosor, en del dovare stråk av viol kan också plockas ut. Bären är ljusa och friska - hallon, rönnbär och röda vinbär - i skarpt fokus. Annars är det mineraler, kalk och torrt stenpulver som klättrar uppför glaskanten - en parant men okonstlad doftpalett.

Den ruskigt unga barolon excellerar verkligen när maten dukas fram. Vi äter en tagliata på oxfilé till pappardelle med gräddig senaps- och svampsås. En absolut schangdobel lirare som snitsigt sätter allt på rätt plats i munhålan. Tanninerna är förvånansvärt trivsamma och syrorna har både höjd, djup och bredd - allt i oklanderlig balans och med en lång avslutande tryffelsvans. När flaskan tömts känner man nästan saknad...

Barolo Bussia 2005 finns, tillsammans med Cannubi och Villero, att köpa hos Stefan Jensens Winewise.
En julklapp till alla älskare av terroirdrivna italienska viner är att Stefan har förhandlat fram schyssta fraktpriser till Sverige och kommer att kunna erbjuda leverans inom kort. Anmäl er för nyhetsbrevsuppdateringar här.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Superkul att Winewise börjar leverera över sundet!
Hade gett upp hoppet efter att jag tjatat i något år.
Här finns en hel det som är väldigt intressant!

/MW

Italienska viner sa...

Absolut MW! Stefans sortiment är "fremragende" för att inte säga "forbavsende godt"!

/Patrik