lördag 18 december 2010

Barolo Prapò Riserva 2004 (Schiavenza)


Vi har hittills förälskat oss handlöst i alla nollfyra-riservor vi provat. Riservor görs, som regel, bara de riktigt goda åren och måste lagras minst fem år, varav tre på ekfat. Nollfyra-riservor som vi fallit för inkluderar Fenocchios Bussia, Franco Conternos Bussia Munie och Aldo Conternos Granbussia - en viss dominans av nordlig Monforte-barolo således...

Schiavenza gör ju två olika riservor - Broglio och Prapò - som båda fått lysande omdömen i allsköns vinpublikationer. Det som emellertid föranledde oss att, oprövat, köpa en låda Broglio Riserva var Più Rosso-Niels´raving review. Vi köpte även en flaska Prapò för påseende.

Prapò är ett syd-sydostvänt läge i Serralunga d´Alba, 7 hektar med nästan uteslutande nebbiolo på 350 meters höjd. Pra di Pò brukar ge viner i en ganska hårdför stil med uttalad tanninrikedom och var under ett halvt sekel erövrad av Giuseppe Cappellano, idag ägs slänten av Mauro Sebaste, Ceretto, Germano Ettore och Schiavenza.

Vi häller upp och luftar i god tid. Färgen är ganska mörk med dova, faluröda tingeringar. En sval frukt lättar på förlåten i en allt annat än utåtagerande stil.
Efter någon timme har vi ett pärlband av nebbiolo-karaktäristika i glaset - nattsvarta tjärtoner, djupviolett viol, plyschröda rosor och kalksprängd mineralitet. Stinna körsbär inlagda i ospecificerat druvdestillat, jordgubbskompott, nyhyvlad tryffel, slipat ädelträ och småsöta stråk av mandelolja ger vällustiga rysningar uppför ryggraden.

Tanninerna känns inlindade i mandarinsyror och slår till likt en trojansk häst när man som bäst börjat skölja runt vinet i munnen. Stramheten tar ett stadigt grepp om tunga och gom och berättar för oss att Prapò Riserva 2004 är inte ett vin man skojar med. Allt som tidigare hittats i näsan kommer tillbaka i munnen, en relativt mörk och vansinnigt elegant frukt hand i hand med mineraliska sidotoner och syror i snygg midjehöjd.

Det här är defintivt ett vin som ska gömmas och glömmas för en lång tid framöver, men jag kan inte låta bli att tycka att det är en ren njutning att få ha det i glaset. Ett stort och viktigt vin som givetvis är alldeles för ungt idag men likväl syndigt gott! Och Broglion som ska vara ännu bättre...
Det här får definitivt fyllas på av i förråden; Carlo Merolli säljer för 299 DKK/SEK.


6 kommentarer:

andersuw sa...

Mmm. Låter synnerligen lovande Patrik, men något annat var ju heller inte att vänta. Våra riservor har ännu inte dykt upp på tröskeln men jag hoppas de infinner sig före jul.

Apropå Prapò äger även Paolo Scavino mark där även om han inte gör någon lägesbarolo på den. Sebaste äger inte marken utan arrenderar den. Åtminstone var det så tills nyligen. När vi besökte honom i somras vill jag minnas att han sa något om att han nu köpt en liten men mycket bra plätt i Serralunga (osäker på om det var på Prapò eller någon annanstans) som han så småningom tänkte göra lägesbarolo på under dess eget namn.

Vi provade för övrigt Ettore Germano för första gången i onsdags, i form av Barolo Ceretta 2004. I vanlig ordning avnjöt vi det utan mycket tilltugg och fann det till att börja med vara i tuffaste laget för den dryckesformen. Men det blev bättre och bättre efter hand och mot flaskans slut stod våra mungipor i topp. En flaska av Germanos Prapò 2004 ligger fortfarande och väntar på korkskruven.

Igår blev det Barbera för hela slanten: Först Franco Conternos Vigna Pugnane 2008 och sedan Peccheninos Quass 2007. Peccheninon vann, vilket den borde göra med tanke på prisskillnaden (8 kontra 13 euro ex cellar), men det var med synnerligen knapp marginal. Svårt att hitta bättre Barbera än Conternos till det priset.

Franco Conternos viner är ju tyvärr rätt svåra att hitta på våra breddgrader men till min glädje hittade jag det här "vinhålet"

http://www.vandermeulen-wein.de

och har beställt påfyllning därifrån till vår tyska depå. Som du kan se är priserna rentav bättre än hos Baglio Antica Sicilia, särskilt på Barolon. Vet tyvärr inte om de har möjlighet att skicka till Sverige och vad det i så fall kostar.

Italienska viner sa...

Anders - Angående Sebaste; varför är Monvigliero 2006:an så här billig?

http://www.vinoble.dk/groupproduct/479/06042310635/r%C3%B8dvin-italien-barolo/2006-barolo-monvigliero-mauro-sebaste.aspx

Vi har Ettore Germanos Cerretta 2005 liggandes men de vill jag nog spara ett knappt decennium, riktiga tuffingar som du säger.

Fint tips om Vandermeulen, skall undersökas närmare.

/Patrik

andersuw sa...

Ja, det var ett synnerligen bra pris på Sebastes Monvigliero, ungefär i nivå med vad man får betala ex cellar (21 euro). Märkligt nog tar samma handlare ut ett våldsamt överpris på Sebastes Prapò. Får det till runt 75 euro jämfört med 26 ex cellar.

Vi har inte provat Sebastes Monvigliero i just den årgången (-06) men jag har svårt att tro att det skulle vara något fel på den. Våra smakprov så här långt pekar på att han håller både hög och jämn kvalitet på sina viner och vårt besök i källaren i somras bestyrkte uppfattningen att det handlar om en synnerligen kunnig och noggrann producent som inte lämnar något åt slumpen.

Hans Monvigliero -01, -04, och -05 kan vi definitivt rekommendera liksom Brunate och Brunate Riserva -04. Sånär som på Monviglero -04 har vi dem alla i källaren för närvarande.

Tycker definitivt att du borde prova Sebastes Monvigliero -06 om du kan få den till det priset och hitta något rimligt sätt att få den över sundet. De ser ju tyvärr inte ut att hålla hus i Köpenhamnsområdet utan på Jylland om jag fattar rätt.

andersuw sa...

Passade på att fråga van der Meulen om transportmöjligheterna till Sverige när jag ändå hade kontakt med dem. Svaret är att det går att fixa för 18 euro för ett paket upp till 18 flaskor/30 kg. Tycker det låter utomordentligt anständigt.

Italienska viner sa...

Synnerligen anständigt Anders! €1/flaska är ju i princip portopengar.
Här är det ju verkligen läge att fylla på med FC. Har du hittat något annat spännande? Italien-sortimentet är ju ganska "enkelt".

/Patrik

andersuw sa...

Jag gjorde ett närmast reflexmässigt snabbsvep för att se om det fanns något annat spännande värt att snappa upp, men fann i likhet med dig att det italienska sortimentet var rätt torftigt. Conterno och det till bra pris men inte så värst mycket mer. Men jag ska inte svära på att där inte finns något av värde för att fylla ut kartongen, i synnerhet om man vidgar blicken till andra länder (Frankrike, Tyskland) även om det förstås bär emot för oss sanna italofiler. ;-)