tisdag 14 december 2010

Tanca Farrá Alghero 2005 (Sella & Mosca)


Sella & Moscas Tanca Farrá är en Alghero DOC vilken är den mest omtalade sardiska appelationen. Vinet består till hälften av cabernet sauvignon och andra hälften cannonau, eller grenache som de flesta känner druvan som. Kallmaceration och en sväng på barriques tillhör Tanca Farrás lite dunkla förflutna.

Fin medelmörk rödton i klar och transparent dager. Doften behöver sjunga upp sig ett tag men brister snart ut i sötlakrits, tuggtobak, torkade rosor och en pampig stallighet. Särskilt floraliteten, med rosor och viol, samt de mörka stråken av lakrits och tjära förleder de initiala intrycken och får en nästan att tro att vi är i Piemonte. Efter hand blir grenachekaraktären lite mer påtaglig men den italienska prägeln är konsistent.

Tanninerna är av slät och finpulvrig mockatyp medan syrorna klockar in på den vassare änden av spektrat. En del tobak och lakrits kommer igen i smaken tillsammans med järn- och granittoner som sammantaget blir ett riktigt trevligt arompaket. Eftersmaken ligger kvar längre än man kan förvänta sig och lurar på tungan.
Ett bra vin med en hel del personlighet och karisma.


2 kommentarer:

Rhônarna-Micke sa...

Kul att du tyckte om det!
Visst är det ett vin med personlighet och charm...i all sin enkelhet...!

Anonym sa...

Det här gillade jag. Förstår dock inte hur det kan finnas så mycket Piemonte i detta vin som det gör. Hur fasen går det till? :)

Återköp.

P.