tisdag 21 december 2010

Dolcetto d´Alba Vigna Bussia 2009 (Franco Conterno)


Med ett kvicksilver som fallit under minus 20-gradersstrecket, börjar det kännas relevant att göra vad man kan för att återuppliva minnen från ett stekhett Piemonte i somras. När vi besökte Franco Conternos Cascina Sciulun i juli var det ungefär 60 grader varmare än vad vi har här idag...

Gårdens dolcetto är en okomplicerad historia med våldsam charmfaktor. Bläckblå, nästan lila och relativt tät. Doften formligen skickar fram en innehållsdeklaration under nästippen - ung, jäst druvjuice. Inga omskrivningar och besynnerliga associationer, bara pur frukt plockad i utmärkt mognad. Man kan ana sig till ett lakritsstråk och en viss mineralantydan men i övrigt är doften synnerligen rak och direkt.

I munnen är vinet friskt och fruktigt med härligt mörka bärtoner. Syrorna skriker efter mat och faller på plats så snart de träffar på pizzans sälta och fett.
En av årets tio trevligaste vinbekantskaper i all sin charmiga enkelhet- ni vet en sådan där typ som man gärna träffar ofta, kanske inte varje dag men nästan. Slår man upp "måltidsdryck" i Nationalencyklopedien borde det rimligen finnas en bild på FC´s Vigna Bussia dolcetto i sidomarginalen.
Finns hos tyska Baglio Antica Sicilia för €7.95.


Inga kommentarer: