torsdag 19 augusti 2010

Barolo Bussia Munie Riserva 2004 (Franco Conterno)


Vi firar att det är tio dagar till Charlie Parkers 90-årsdag och korkar upp en alldeles nybliven favorit i kategorin: busunga riservor från Monforte.
Vi besökte Franco Conterno nyligen och blev fullkomligt tagna av vinerna, omgivningen runt Cascina Sciulun och - inte minst - den underbara frun i huset: Vilma. Vilma Gabutti kan lättast beskrivas som en mänsklig avbild av nebbiolodruvan: tufft skal och hård på ytan, karaktärsfull och söt på insidan samt ytterst skeptisk till alla former av vistelse utanför Piemonte. Inför vårt återbesök vill vi förvissa oss om att riservan var så bra som vi tyckte för några veckor sedan så att vi eventuellt kan bunkra upp med fler.

Riserva nollfyran är traditionellt framställd med 20 dagars maceration och en fyraårig vistelse på stora slavonska botti. Druvorna hämtas från de lägre delarna av Bussia i en gård som heter Munie. Gården ligger lågt i altitud men solexponeringen är en av de bästa i hela Bussia och därför brukar druvmaterialet härifrån ge extraordinärt fylliga och pampiga viner. Riservorna görs såklart bara i exceptionella årgångar.
Färgen är tämligen mörk med orangeaktiga reflexer. Man får omgående en rejäl skjuts mogna mörka bär upptryckta i nosen tillsammans med en balsamicopust. Mycket kraftfull och definierad frukt som fyller hela mature-kupan och inte släpper greppet. Viol, subtil rökighet, lakrisal och krita- eller kalkreferenser. Det här är i princip en fulländad nosupplevelse och saliven börjar rinna till på ett svårartat sätt.


I munnen får tandköttet sig en riktig scrub av de finkorniga och ettriga tanninerna. Syrorna är ljuvligt finstämda men likväl ungdomliga och intensiva. Läckert jordiga tobakstoner vandrar iväg med det långa jordgubbsbemängda avslutet. Det enda jag för ögonblicket kan komma på att jämföra med, vad beträffar karaktär och smakintensitet, är Giacomo Fenocchios Bussia Riserva 2004 vars druvor är uppväxta nästgårds - i ordets VERKLIGA bemärkelse. Ett helt annat vin men lika karaktärsfullt och personligt med sin varma och inbjudande stil - inte helt olikt människorna som gör just de här vinerna. Vi fyller definitivt på med detta när vi återbesöker i oktober.

(19p/20)

Riservan kostar €26 vid köp direkt på gården vilket måste betraktas som vansinnigt bra. Tyvärr är det ju inte så lätt att få tag på Franco Conternos viner här i Skandinavien, det närmaste alternativet är Baglio Antica Sicilia i Mainz som dessvärre inte har just riservan men en hel del annat ur Conternos sortiment och till hyggliga priser dessutom.

3 kommentarer:

andersuw sa...

Ja ett underbart vin är det onekligen, med en för kvaliteten synnerligen beskedlig prislapp dessutom. Väldigt rent och väldefinierat (vilket inte alltid är fallet med viner som legat länge på fat) kombinerat med djup och kraft men med bibehållen elegans. Det brukar vara svårt att hitta allt detta i ett och samma vin men detta kommer nära idealet även om det lär dröja länge än innan det visar allt det har att bjuda på.

Blev det ett besök även hos Fenocchio till sist? Eller hur fick du annars tag i deras 04 riserva? Och hur skulle du beskriva skillnaden mellan den och Franco Conternos variant?

andersuw sa...

P.S. Vet du vad Baglio Antica Sicilia tar för frakten till Sverige?

Italienska viner sa...

Anders - scrolla bak till juli månads inlägg så finner du en post om Fenocchiobesöket.
En spännande horisontal kan det bli med Conternos riserva 2004 och Fenocchios dito. Vi har dessutom Parussos Bussia 2004 liggandes, ingen riserva men alltjämt en artfrände från i stort sett samma slänt.

Ingen koll på B.A.S´s fraktkostnad, på hemsidan står bara något om att man ska höra med dem.

/Patrik