fredag 1 oktober 2010

Langhe Chardonnay Vigna Bujet 2009 (Franco Conterno)


Vin ska man dricka med hjärtat såväl som med gommen. Efter sommarens besök hos Franco Conterno och mötet med gårdens underbara "leading lady" Vilma finns risken att vi aldrig kan dricka ett vin härifrån utan att tycka att det är fantastiskt. Risken är också att - oavsett om det handlar om husets enkla dolcetto eller den sublima barolo-riservan - det faktiskt ÄR fantastiskt ty maken till fingertoppskänsla hos en producent har vi sällan skådat.

Vi lyckades även rädda hem en del av Cascina Sciuluns enklare viner, däribland deras enda vita: en druvren chardonnay från den östvända gården Buyet i Bussia, Monforte. Musten ligger till 90% på rostfritt medan 10% får ligga på små fat. Vi steker pancettabeströdd hälleflundra till fänkålsfyllda cannelloni - något som Vilma garanterat skulle haft åsikter om...

Vinet är blekt halmgult med skira grönstick. Doften bjuder på en sagolik renhet med friska päron, persika, ett tropiskt ananassting i botten och spröd mineralsälta på toppen. Just den läckra mineraliteten minns jag inte från i somras men den är tydlig och synnerligen klädsam, på något vis ger den en nästan burgundisk prägel åt vinet.

Smaken följer doften på ett föredömligt sätt som man önskar att fler vinmakare skulle haft som målsättning. Frisk och fin fruktighet med vänliga men bestämda syror och en stabil ryggrad som möter upp fettet och pancettasältan på ett ljuvligt sätt.

Mycket trevligt vin (så klart...) i renaste, friskaste och fruktigaste stil som passar till - tja, allt. Priset är också tämligen harmoniskt: €6.70 på plats.

(16p/20)

Inga kommentarer: