onsdag 11 augusti 2010

Montevertine 2007


Ikväll provar vi referens-sangiovese från lite svalare höghöjdslägen i Radda in Chianti. Montevertine är en välkänd kvalitetsproducent men också namnet på vingården där druvorna odlas till det här vinet som är deras mellanklassrepresentant. 2,5 ha med stockar från 1982 och delvis omplanterade 2008. Man har i 90% sangiovese och resten canaiolo och colorino som legat på stora fat i två år. Vi öppnar och blir nästan tårögda när vi ser den vackra korken - toppkvalitet, sånt ger pluspoäng.

Vinet är ljust och transparent med en ungdomligt pigg och klarröd färgton. Doften börjar i ett preludium av färska örter, rabarber, lingon och lätta pinjepuffar. Ganska snart står det klart att glaset innehåller ett alldeles förtjusande exempel på allt det goda som sangiovese KAN vara när druvan är som bäst. En solid matta av röda bär rullas fram och de kristallklara fruktaromerna lever rullan medan lätta bittermandelstråk hela tiden kontrapunkterar - fruktansvärt förföriskt!
Vi får bråttom att smaka och i munnen råder total harmoni - tranbärssyror och fint fokuserad frukt som ligger länge på tungan likt en engelsk fruitdrop som sakta smälter. Rysligt elegant, läskande och både burgundiskt och pinot-esque så det förslår. Helt felfritt i fråga om struktur och balans - en kanonårgång helt enkelt. Riktigt ren sangiovese i traditionell stil men som med fördel kan drickas nu.
Carlo Merolli säljer för DKK195 eller DKK185 vid köp av 6 flaskor.

(18,5p/20)

För den som vill läsa lite om Montevertine och familjen Manettis kamp mot väderkvarnarna finns en bra artikel här.

8 kommentarer:

Fredrik sa...

Jaha, tack för den! Ska hämta 06:an men kanske borde denna få följa med också.

Italienska viner sa...

Hehe, ledsen Fredrik. Jag tror du kan köpa nollsjuorna för att dricka nu och lägga undan nollsexorna några år.

/Patrik

Vinosapien sa...

visst är den läcker. här snackar vi drickbarhet. vinet tar slut löjligt snabbt. bara att beställa fler. funderar på att plocka hem lite av den enkla varianten också. har ni testa?

Finare Vinare sa...

Den här nollsjuan var en av sommarens stora kickar!
Avnjuten utan tillbehör , och snarlik en riktigt god bourgogne, vilket också var vår första gissning blint. Som sagt, väldigt bra att ha medan man väntar på nollsexan....

Anonym sa...

Finns det något hos SB/BS som nosar denna i ryggen i smak/doft/kvalité?

P.

Finare Vinare sa...

Med betoning på nosar i ryggen: 2006 Selvapiano Bucherciale Chianti Rufina är inte helt olikt. Men 2007 Montevertine har mer charm...

Finare Vinare sa...

Selvapiana, alltså.

Italienska viner sa...

P - Ingen koll på SB´s sortiment överhuvudtaget längre, känns som att man liksom bojkottar monopolet utan att man vet om det om du förstår vad jag menar.
Däremot ska man nog testa Montevertines budgettjut som Vinosapien föreslår:

http://shop.carlomerolli.dk/produkter/8-toscana/1092-2008-pian-del-ciampolo-rosso-toscana-igt/

/Patrik