onsdag 2 februari 2011

Rosso di Montalcino 2006 (Pietroso)


En frisk och fruktig rosso di Montalcino från en traditionell producent. Gianni Pignattai har 8,5 ha odlingar sangiovese på 350-450 meters höjd. 3,5 av dessa är brunello-material och resten går till rosson. Jäsningen av musten äger rum på rostfria 60 hl-tankar utan tillsatt jäst och får macerera i 20 dagar, lagringen sker på 30 hl-botti.

Kylig, snudd på sluten till en början. Efter att ha läst på hos Più Rosso låter vi luften göra grovjobbet och vinet börjar så smått att lätta på förlåten. Körsbärsfrukten är klarröd med en snyggt accentuerad torr brunkryddighet tillsammans med dov höstbrasa och svampskog. Vinet är elegant men nästan retligt skyggt så vi ställer undan den drygt halvfulla flaskan och tittar till den två dagar senare.

Och det har hänt en hel del på den tiden må jag säga. Doften har liksom gått ihop - fått ett sötare anslag och funnit harmoni i nivåerna . Smaken har öppnat upp med runda men likafullt distinkta syror och även bjudit fram de smäckra tanninerna. En utmärkt vardags-sangiovese blev det till sist, efter en del lockande och pockande. Det här är inte första gången vi slås av hur mycket man får för pengarna om man jämför Rosso di Montalcino med Chianti Classico. 85 DKK (eller 68 DKK vid köp av 6 flaskor) hos Carlo Merolli.

6 kommentarer:

Piu Rosso sa...

Fint at I også syntes om den! Det er altså mærkeligt at den åbner så langsomt op.. Jeg husker tydeligt den fine sødme, der dukker op efter et par dage. Jeg har et par flasker tilbage og vil prøve at gemme én i urimelig lang tid, og se hvad der sker.
VH Niels

Anonym sa...

Unionen dog va?

P.

Italienska viner sa...

Niels - Toscana-06:orna känns ganska allmänt som att de kan ligga ett tag. Kan vara kul att se vart den här tar vägen. Vore kul att prova 2007 av detta vinet.

P - Jag har inte hört något om valutaunionens fortsatta öde. Fast å andra sidan är ju den danska kronan nere under 1.20 SEK nu.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Jag håller verkligen med di om att Rosso di Montalcino ofast ger bra pang för pengen (visst låter det ballare än högre prisvärdhetsfaktor ?) Särskilt för oss som har lika mycket lagringsutrymme som tålamod. SB's utbud är synnerligen uselt och det kan verkligen reta gallfeber på mig att vinskribenter kan gå igen på amerikaniserade Chiantis o supertoskanre men aldrig uppmärksamma detta missförkållande.

Ingvar Johansson sa...

Gå igång på skulle det naturligtvis ha stått. Det har nog blivit lite för mycket mtsavne ikväll också...

Italienska viner sa...

Ingvar - Med tanke på alla rkatsiteli och mtsavne du förlustar dig med nuförtiden så kan man inte klandra dig för ett och annat lingvistiskt snedsprång.

Men nog har väl hyllningskören för de amerikaniserade chiantisarna lugnat ner sig betänkligt?

/Patrik