fredag 29 oktober 2010

Nedslag i Serralunga - Broglio & Cucco


Il Prezzo è Giusto! Visst fanns det i tidernas begynnelse en amerikansk TV-show som hette The price is right? Det är inte utan att detta är en fras som förvandlas till ett mantra när man står i källaren med två stycken barolo i nävarna och tänker: "Äh, va f-n, vi provar båda".
Vi plockar fram två Serralungagrannar fast från två väldigt olika årgångar. 2003 känner vi alla till som en av de hetaste och torraste i Piemonte och för den delen nästan hela södra Europa. 2006 var däremot mera av en klassisk årgång i Piemonte med långsam mognad och nästan total avsaknad av mjöldagg på grund av en drygt medelvarm och relativt torr sommar. Friska druvor med högt sockerinnehåll och mogna polyfenoler skördades enligt boken i tidiga oktober. Flera odlare som vi pratade med i somras jämförde 2006 med 1996.


Vi provar Schiavenzas Broglio 2003 och Cascina Cuccos Vigna Cucco 2006. På bilden ovan är de vita fälten längst till vänster Cucco och de svartlila längst till höger är Broglio, nr 16 markerar Cascina Cucco och nr 17 är Schiavenza - i stort sett spottavstånd alltså. Vigna Cucco var från början i Giuseppe Cappellanos ägo och har rykte om sig att producera lagringsduglig nebbiolo med utmärkt struktur. Broglio är till stora delar ett mjukt kuperat och välexponerat sydläge som kan bli väldigt varmt så 2003 måste varit en riktig prövning. Vi har dock provat nolltrean tidigare och gillat skarpt så vi är inte det minsta oroliga.


Barolo Broglio 2003 (Schiavenza) Oroliga behöver vi inte vara idag heller, det här doftar mumma! En rejäl grabbnäve sötmogen banan möter upp i dörren och släpper ut en yster körsbärston som av amarena. Wow, vilken intensitet - värre/bättre än sist - det här fullkomligt matar ut nebbioloplattetyder i form av tjära, viol och torkade rosor men främst av allt en bastant fruktpelare där de initiala körsbären krampaktigt håller i taktpinnen.
Smaken är verkligen inte heller någon besvikelse med gott djup och en traktstypisk tanninstruktur som bestämt slipats till en smula sedan i våras. Lång och god eftersmak med nötighet och frisk frukt hela vägen ut. En suverän uppvisning i traditionell Serralungabarolo som inte avslöjar det svåra året med annat än sin snabba mognad. På topp nu och 3-5 år framåt skulle jag tro.


Barolo Cerrati "Vigna Cucco" 2006 (Cascina Cucco) bjuder upp till en helt annan dans, såklart. Här finns betydligt mer av mörka toner som tobak, lakrits och däckgummi - lite svårmodigare och inte lika ystert och livsbejakande som Schiavenzan. En hel del mineraliska aromer av kalk och regnfuktig sten. Frukten finns defintivt där men är lite avvaktande och känns ung och blyg. En viss elegans framträder med bittermandel och mörk choklad.
I munnen är syrorna distinkta och tanninerna härligt på bettet och vinet kommer verkligen loss till våra kalvkotletter med potatisfondant och läcker blomkål. Lång elegant eftersmak, det känns som att det här kan bli mycket bra om bara några få år.

Två riktigt trevliga tolkningar av Serralungabarolo som båda mellanlandat i Holte och där, genom Carlo Merollis försorg, förvandlats till veritabla fynd.
Broglio 2003 kan handlas för 139 DKK/flaska vid köp av 6 stycken. Vigna Cucco 2006 kan jag däremot inte hitta något styckpris på men finns med i det oslagbara Cucco-paketet - 6 st barolo för 685 DKK/SEK.

Inga kommentarer: