fredag 15 oktober 2010

Montevertine 2007


Efter en Toscanaprovning i söndags ledd av "vinkonsulten" Håkan Nilsson, i den lokala Munskänkssektionens regi, behöver vi påminna oss om hur gott det egentligen är med sangiovese. Vinvalet vid sagda tillställning lämnade nämligen en hel del övrigt att önska, eller vad sägs om Ghiaie della Furba 2004 och Millepassi Bolgheri 2006 - inte mycket sangiovese där inte - samt Castelgiocondo Brunello 2005 och Castello di Fonterutoli 2006 - ytterligare två storproducenter i internationell stil. Nej, "modernt", "dyrt" och "internationellt" verkade vara vinkonsultens käpphästar - I beg to differ, särskilt när vi talar Toscana.

Plats på scen ikväll för den underbara Montevertine nollsjuan som vi blev djupt förälskade i förra gången vi sågs. Nu, liksom då, bjuds vi direkt på en läcker kompott av lingon, viol, vinbär och en järnaktig rabarberton som är helt förtjusande. Vinet ger ett alltigenom komplett intryck med sitt kompakta bärbatteri i par med alla dessa mineraliska sidnoter.
Friskt, läskande och stramt men elegant och fruktintensivt är den korta versionen av smakupplevelsen, charmigt men inte inställsamt är två kompletterande beskrivningar. Det här är så bra så att man nästan blir tårögd och representerar en stil som borde ha en gjuten plats i varje seriös presentation av Toscana som vinområde.

Finns att köpa hos Carlo Merolli för 195 DKK/SEK - massor av renhet, elegans och ärlig "likeability" för pengarna.


14 kommentarer:

Anonym sa...

Nitar den här en Querciabella utan att blinka? Gillade Querciabellan riktigt mycket. Har ett par Montevertine liggande men inte hunnit nalla på dom än men de ligger och skriker på mig. Den som väntar på något gott antar jag.

P.

Italienska viner sa...

Jämfört med Querciabella så är det här ljusfruktigare och klarare i tonen medan Querciabella 2007 är snäppet kraftfullare och något mindre gracilt. Båda är superba sangioveseviner. Är det nollsjuan du har av Montevertine?

/Patrik

Anonym sa...

Ok, låter som Montevertine kan vara min grej helt klart.

08 testad enbart men vore kul med ett test dom emellan. Köpte ett gäng 08 från Atomwine efter att ha testat 08 från SB för 100kr mer per flaska.........Doh! Det lönar sig att importera onekligen.

P.

Vinosapien sa...

tyckte ni inte om Furba'n...kolla vad vi tyckte när vi testade:
http://vinosapien.com/MyTastings?Wine=,1282

säger bara montevertine...sagolikt fint vin...pur elegans...drickbarheten är livsfarlig, eller som carlo sa:
'det är vin som dessa som kan leda till alkoholism'.

och sicket fantastiskt vin vid bordet.

säger bara montevertine...

andersuw sa...

Patrik,

Som av en händelse råkade även vi dricka Montevertine 2007 igår kväll (eftersom vår första leverans från Carlo dök upp nu i veckan). Du påstod, i en tidigare diskussion om Toscanaviner, att detta nog skulle vara ett vin för oss. Och jag kan nu dessbättre konstatera att du hade helt rätt. Magnifico! Knappt man kan tro att det är en Sangiovese. ;-)

Efter Montevertinen öppnade vi för första gången en Etna Rosso, Calabrettas 01:a förstås, också den från Carlo. Även där visade sig ditt tidigare omdöme vara helt pålitligt. Som väntat verkar Nerello Mascalese vara en druva som faller oss helt på läppen, vilket är tur med tanke på att vi hoppas lapa sol på Etnas sluttningar om några veckor.

Jag är nog snarast beredd att lägga på någon pinne på din poäng. Vi var minst lika nöjda med den här som med Montevertinen. Har heller inga svårigheter att se likheten med Nebbiolo, i alla fall vad grundstrukturen beträffar. Lite svårare att se parallellen till Pinot Noir, bortsett från att det handlar om en synnerligen aromatisk druva.

Italienska viner sa...

Vinosapien - Wow, du hade knappast silkesvantarna på vid den sågningen. Jag håller med om att det är ett ärke-atypiskt vin och på tok för internationaliserat för att betecknas som passabelt.

anders - Vad kul att ni gillade Montevertine, i sanning en riktig läckerbit! Vad beträffar Etna så ska jag snart sätta mig att knacka in intrycken efter eftermiddagens genomkörare - vi provade hela TdTN-sortimntet plus några till. Jag är säker på att du hittar fler burgundiska referenser i de yngre sicilianarna.

/Patrik

andersuw sa...

Aah! Ser fram emot rapport om Terra Nere, subito! :-)

andersuw sa...

P.S. Förutom Montevertine och de tre Calabrettavinerna (två röda, en vit) passade vi också på att beväpna oss med Gemma Tre Nasi Riserva 2000, Schiavenza Broglio Riserva 2001, Giuseppe Mascarello Villero 2004 samt D'Angelo Vigna Caselle Riserva 2004 och D'Angelo Valle del Noce 2006. Så det återstår ett och annat intressant smakprov framöver. ;-)

Italienska viner sa...

Tre Nasi Riservan har jag bara hört gott om. Om det är något ni planerar att öppna i det närmaste får ni gärna avlägga rapport ;-) Detsamma gäller för övrigt Schiavenza riservan och Mascarello Villeron även om jag tror att dessa kan ha en ännu mer betydande framtid för sig.

/Patrik

andersuw sa...

Ja det kan mycket väl hända att vi sätter korkskruven i en eller flera av dessa under den närmsta framtiden för att stilla vår nyfikenhet. Tror precis som du att man nog egentligen borde vänta med både Schiavenzan och Mascarellon men ... ;-)

Vi har nu också hunnit avverka D'Angelos Vigna Caselle Riserva (som vi är bekanta med sedan tidigare men i annan årgång) samt de båda andra Calabrettorna. Alla tre får klart godkänt, men riktigt förtjusta blev vi nog bara i Nonna Concetta.

Dock skulle vi nog (i motsats till dig om jag minns rätt) placera de båda röda Calabrettorna i motsatt ordning: Allra mest gillade vi Etna Rosso -01. Om det sedan beror på att den är mer utmognad skall jag låta vara osagt.

Italienska viner sa...

Jo Anders, det är förföriska mognadstoner i nollettan - ett härligt vin. Nonna Concetta är lite nosigare och mer "på tå" i en pueril stil med nästan oemotståndlig charm.

Carlo har även köpt på sig Schiavenza Riserva Prapò 2004 - ett bergsäkert kort för källaren!

/Patrik

andersuw sa...

Ja Schiavenza Prapò Riserva 2004 låter onekligen intressant det också. Men jag hittar den inte i webshopen eller i Carlos nyhetsbrev. Där finns bara den "vanliga" Prapòn, inte riservan. Är det jag som läser slarvigt eller ...?

Var vansinnigt imponerad av Schiavenzas Riserva 1999 (ej vingårdsbetecknad men enligt uppgift gjort på en blandning av de bästa druvorna från de bästa lägena) när vi öppnade vår första flaska för något halvår sedan. Lyckades dessbättre också förstärka förrådet något under sommarens Piemontebesök. Vi köpt dumt nog bara två flaskor första gången. Återstår nu att se om senare årgångar är lika fantastiska.

Italienska viner sa...

Det är jag som slarvar med källhänvisning... Han har precis köpt men ej fått levererat ännu. Även nollsexorna är på ingång.

/Patrik

andersuw sa...

OK. Då är jag med. Skall bli intressant att se vad priserna landar på. Schiavenzas vingårdsviner i årgång -04, som ju redan finns hos Carlo alla tre, kan jag i vart fall klart rekommendera. Vi har redan i tidigare skede bunkrat upp med två av dem (Broglio och Prapò) från annan källa och skulle även ha köpt den tredje (Bricco Ceretta) om den inte hunnit ta slut. Med tanke på rådande myntunion är Carlos priser på dessa ungefär vad jag misstänker man får ge på gården idag. Vi köpte 01:orna där för 22 euro men det var för fyra år sedan. Schiavenzas rykte har sannolikt också stärkts sedan dess.