torsdag 28 oktober 2010

Entusiasmo Bianco Garganega 2007 (Palazzetto Ardi)


Ännu en gång har den gode Ingvar från Billigt Vin förärat oss en flaska obskyrt nordostitalienskt som är hart när omöjligt att hitta någon information om på nätet. Palazzetto Ardi är i alla fall en småskalig ekoproducent från Gambellara. Vinet vi provar är gjort på 100% garganega (eller garganego - i maskulinum - som det står på flaskan) i en mycket blygsam upplaga på blott 1200 flaskor. Vår har nummer 312...

Doften är extremt lågintensiv, avmätt på ett sätt så att man riktigt får truga igång aromerna. Locka och pocka och köra med smicker och hela paketet. Men så till sist smyger det fram små försynta mandeltoner och fina torkade äpplen i en stil som för tankarna till Jura, fast blygare och delikatare. Aromatiken drar mot det oxiderade hållet och ställer fram både rabarberpaj och äggtoddy på bordet, en hel del drag av Marsala all´uovo fast återigen; väsentligt mer dämpat.

I munnen känner vi en mycket välkalibrerad syra i förhållande till smakintensiteten och alkoholen är föredömligt låg (12%) till den här typen av rent och enkelt måltidsvin. Eftersmaken är gräsig och inte särskilt broderad men lämnar en ljum syra på tungan. Vi dricker det till en rillette på rökt makrill och en lättdressad sallad och det klarar det fint. Ett angenämt matvin som ligger i prisspannet €5-7 men som dessvärre inte går att få tag i utanför Vicenzas stadsmurar...
Tack Ingvar!

2 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Kul att det smakade. Jag tror att det kan smaka bättre imorgon. Visst hade det varit kul att springa på denna sortens vin på hemmaplan. Enkelt vardagsvin men rejält och med personlighet.

Italienska viner sa...

Det har en tydligare kärna idag men framför allt tror jag att temperaturen är det som påverkar det här vinet mest. Ett par grader varmare än normalt så får det en distinkt karaktär som det saknade i kylan.
Alltjämt ett rejält och personligt vin som du säger.

/Patrik