onsdag 20 oktober 2010

Barbera d´Asti Superiore 2003 (Trinchero)


Trinchero har en väldigt personlig stil med långmacererade viner som får ligga till sig länge, först på riktigt gamla botti och sedan på flaska. Deras Barbera d´Asti Superiore kommer från unga stockar och får tolv månader på stora uråldriga fat efter jäsning i cement. Den senast tillgängliga årgången är 2004 och den fick vi prova vid vårt besök i somras. Nollfyran var riktigt ung och snudd på kartig och gårdens Monica anbeföll ytterligare åtminstone fem, men gärna tio, års flaskmognad. Så gott om tid har vi inte så istället ger vi den, förhoppningsvis, brådmogna nolltrean chansen.

Färgen börjar anta en lätt tegelmogen ton. Härlig doft direkt ur flaskan - lätta rökpuffar, varmt däckgummi, tjära och moget blanksvarta körsbär. En väldigt trevlig doftkompott med både musselskalssälta och citrus i övertonerna och ett härligt mineralfundament som bara växer till sig. Efterhand blir mognadstonerna allt tydligare och animalitet i form av stall och gödsel ger sig till känna.
I munnen är syrligheten behagligt avrundad med tydlig mognad. Strukturen känns lätt men samtidigt vital och intensivt fruktig. I den långa eftersmaken markeras tjärpastill och jodtoner - nästan som en Islaywhisky. En ovanligt njutbar Barbera d´Asti!

Vi köpte våra flaskor hos Winewise i Köpenhamn för 99 DKK. Vinet finns faktiskt numera att tillgå i beställningsortimentet fast där kostar det 212 SEK för en flaska.

(17p/20)


3 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Låter som rediga grejer. Korkskruven väcker dessutom ett starkt ha-begär.

Italienska viner sa...

Rediga grejer är det. Ska skicka fram hustrun att tigga en ny korkskruv åt dig ;-)

/Patrik

Vinum Vita Est sa...

Barbera ger ha-begär!