torsdag 7 oktober 2010

Två toscanska vardagsviner

Vi har börjat tulla på Carlo Merollis vardagsvinserbjudande "A cheap lay - revisited", 24 olika italienare av lite enklare modell för 1300 DKK/SEK - ett genomsnittligt flaskpris på dryga femtiolappen alltså. Lådans geografiska spridning är intressant med bara någon enstaka piemontes och sicilianare, en handfull friulier men ett helt gäng toscanare vilket föranleder oss att rycka två dylika till onsdagspastan.


Morellino di Scansano 2008 (Erik Banti) En kort men kärnfull presentation av mångsysslaren Erik Banti finns att läsa här. Han håller till i Scansano, Maremma och har ett biodynamiskt förhållningssätt till sin vinmakning. Druvorna i den enkla MdS:n utgörs till 85% av morellino (sangiovese), 10% merlot och 5% cabernet sauvignon som alltsammans ligger 12 månader på rostfria ståltankar.
Vinet är blålila i en ungdomlig dager. Doften känns ganska mörk med lakritsrot, bigarråer och en yppig örtighet. I munnen är det fruktigt med satsumassyror och en lätt skalkärvhet, förvånansvärt karaktärsfullt och bjuder precis så mycket motstånd som en bra ragù kräver. Ett utmärkt matvin för 69 DKK/SEK per flaska.

(14p/20)


Rosso dei Colli della Toscana Centrale 2008 (Fattoria I Veroni) I Veroni håller till i Rùfina öster om Firenze - i nordligaste delen av Chianti. Detta är ett av deras röda IGT-viner och består av 60% sangiovese och 40% merlot som till största delen får ligga 6-8 månader på stora 25 hl-botti och resten på rostfritt.
Det här är mer klassiskt rubinrött som venetianska sammetstapeter. Doften är nästan oanständigt fruktbemängd av röda och svarta vinbär, körsbär och rönnbär. Smaken är ungdomlig med alerta syror men inga tanniner att tala om. Även detta är ett piggt, sympatiskt matvin som fungerar till det mesta med lite sälta och fett. Inget vin man skriver hyllningssonater om men ett ärligt och rejält tjut som gör jobbet. Priset - 59 DKK/SEK - är väl inte mycket att pruta på?

(13,5p/20)

2 kommentarer:

Johan sa...

Märk väl att i de fall som det går att köpa enkelfalskor men är billigare att köpa fler, ger Carlo inte det lägre priset i SEK. Alltså "49 SEK vid köp av 12" stämmer enligt Carlo inte för den som betalar i SEK.

Italienska viner sa...

Aha, jag ändrar genast. Tack för påpekandet!

/Patrik