fredag 22 oktober 2010

Lessona 2005 (Sella)


Vi har fallit som proverbiala furor på sistone för de italienska utposterna i både norr och söder - norra Piemonte och östra Sicilien. Stövelns fyrplatser uppvisar anmärkningsvärda likheter i stil och skepnad genom den gemensamma vulkaniska jordmånen, med höga halter järn och mineral, samt den utdragna växtsäsongen förstås. Nyckelorden är elegans, intensitet och fräschör.

Ikväll dricker vi Sellas Lessona 2005 som består av 80% nebbiolo och 20% vespolina som växt på 300 meters höjd i orange/gul gammal havssand med högt pH-värde. Man jäste i rostfritt stål med pump-over och delestage och en malolaktisk jäsning i ekfat efterkommande vår som följdes av 24 månader på slavonska 2500-liters fat. Vi har provat nollfemman tidigare och slogs av den nästan vitvinslika elegansen. Nolltrean har betydligt mer kraft på bekostnad av finlir och nollsexan, som vi smakade vid sommarens besök, hade en mer sötfruktig profil. Vi öppnar och låter vinet andas ut en stund i karaff.

Ljust rött som väl utspädd hallonsaft med kristallklar transparens. Först ut är de mineraliska kaskaderna av järn, blod, rabarber och en parfym som av avbrutna färska sälgkvistar. En torrhet i doften som påminner om kalk, krita och gips etablerar sig. Kort därefter skakar vi liv i bärpaketet som skjuter iväg moreller, röda/vita vinbär och en eterisk bergamottridå som liknar Earl Grey.
Vid första gomkontakten kryper en späd ton av lakritsrot fram och lägger sig lite försynt som en drone i svalget under resten av kvällen. Ljuvligt rena syror som trollar fram inre bilder av alpbäckslandskap med små edelweissblommor och en kolossalt finkornig tanninstruktur kompletterar och ger utsökt balans i tre dimensioner. Fruktansvärt bra, helt enkelt!

Lessona 2005 har mycket gemensamt med allas vår nya darling Montevertine 2007, samma lätthet och elegans men ändå så intensivt och komplett. Magnifikt matvin som trivdes perfekt ihop med kvällens bröd- och ostbakade kyckling, med eminenta filéer från Fridshills Gårdskyckling, till kaprisdressade potatisslantar.
Sellas viner köper man via Winewise i Köpenhamn och Lessona kostar 185 DKK.

(18p/20)

Inga kommentarer: