lördag 9 oktober 2010

Skilda världar


Ikväll är vi på ett särdeles experimentiellt humör och kastar oss, å ena sidan, huvudstupa ut i okänd terräng för att å andra sidan stanna kvar med andra benet i trygg hemmahamn. Vi provar två helt olika viner, med i stort sett ingenting gemensamt, bredvid varandra. Jag läste i en bloggkommentar nyligen, som jag inte för mitt liv kan hitta igen, att den signifikanta diskrepansen mellan gamla- och nya världen skulle vara att europeiska syror och tanniner hade en "finstämpel" medan nya världens frukt- och smakrikedom betrakades som något mer folkligt och således suspekt. Frukt och smak är väl svårt att tycka illa om? Vi utmanar ödet och plockar fram vår samlings enda(!) chilenare och ställer jämte en, i allra högsta grad, nutida barolo av de eleganta bröderna Revello.


Revellos Barolo Vigna Giachini 2006 har efter en kort maceration på 4 dagar i rotofermentorer spenderat sina nästföljande 24 månader på hälften nya och hälften begagnade barriques. Druvorna hämtas från Giachini som är de bruna plättarna på bilden ovan. Bröderna äger cirka 1 ha, bland annat ett par av de ostligaste lägena. Revellos cantina är nummer 51 uppe i högra hörnet.
Marchigüe Cabernet Sauvignon Private Collection 2003 kommer från Colchagua-dalen ungefär mitt i Chile. En 25 dagar lång skalkontakt efterföljs av 18 månader på barriques. Vi smakade det här vinet för sisådär fyra år sedan på en Chileprovning hos Munskänkarna och gillade skarpt då. Vi får se hur det ter sig idag.


Tät, djup, blåviolett och nästan lite lätt trögflytande. Svarta vinbär så att det stänker om det, i alla former dessutom - gelé, -blad, -saft och solvarmt mogna direkt från busken. Nyklippt gräs och friska örter - salvia, libbsticka och pepparmynta- blandas med en del animaliska svängar. Len och ljuvlig mjölkchoklad tillsammans med den vackra vaniljfonden. Väldigt friskt och förvånansvärt ungdomligt.
I munnen träffar vi på en inte oäven syrlighet och en fint extraherad frukt. Här finns avgjort ny ek med i spelet men på ett mycket väl anpassat och integrerat vis som har förfinat helheten och tillfört subtila drag istället för att ta över. Det här är helt oslagbart till kvällens limousinryggbiff på grilljärnet och den hemslagna bearnaisen - toppklass!


Giachini nollsexan är initialt sval och spelar lite "hard to get" med sina mentholstickiga pustar men efter bara en kort stund släpps det rejält på förlåten. Den stiliga marsipanen och den exklusiva mörka chokladen krattar manegen för en underbar bärexplosion som osökt får mig att tänka på The Runaways gamla epos: "Cherry Bomb". Efter en timme i glaset har allt samlat ihop sig och landar i en utomordentligt tjusig och välbalanserad La Morra-elegans.
Smaken är utmärkt definierad med distinkta syror och slipdammsfina tanniner som stannar länge på tandköttet. Bra tryck i frukten och en fantastiskt tillgänglig profil för en såhär purung barolo. Matvalet känns orättvist ur baroloperspektiv men efteråt excellerar vinet i ett mer passande kontemplationssammanhang.


Som sagt: inget fel alls på frukt- och smakrikedom. Det är väl först när det slår över i alkoholhetta och sötslikighet som man kan börja ha invändningar, fast det fenomenet är väl lika vanligt i gamla- som i nya världen?
Systembolaget har bara Marchigües Cabernet Franc PC 2003 och dito Syrah i BS men vi kommer definitivt att kolla upp dessa, särskilt cabernet francen verkar intressant.
Revellos Vigna Giachini 2006 köpte vi på plats i somras när vi besökte.

12 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Patrik! Intressant grepp. Jag har lite svårt att förstå resonemanget att skillnaden mellan nya o gamla världen skulle handla om finstämpel kontra folklighet, syra/tanniner kontra frukt/smakrikedom. Första fallet handlar inte om vinerna utan hur de uppfattas/klassificeras av någon. Andra fallet är en väldigt grov generalisering.
Även om nya o gamla världen kan vara bra begrepp när man vill generalisera. För mig handlar den intressanta skiljelinjen mer om hur man gör sitt vin, om man använder naturjäst, ny ek osv.

Italienska viner sa...

Ingvar - Jag kan inte annat än hålla med dig men måste i samma andetag erkänna mig skyldig till en hel del dylika generaliseringar. För övrigt används begreppen nya- resp gamlavärlden-kramare flitigt, inte minst i bloggosfären. Vad man sedan lägger i dessa epitet är ju säkert individuellt men jag tror att syra/tannin vs frukt/smakrikedom tillhör de vanligare distinktionerna.

Hursomhelst kom allt sånt tjafs på skam i den här chilenarens fall - jäkligt bra grejor, tyckte vi.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Patrik, generaliseringar är bra ibland. Det gör livet lite enklare.Man ska bara inte glömma att det är generaliseringar det handlar om. Sedan tycker jag att gamla världen har blivit allt mer nya världen-lik. Jag kan nog tycka att termer som traditionell/ursprungstypisk kontra modern/internationell är bättre generaliseringar.

Italienska viner sa...

Ingvar - Du framstår alltmer som blogg-eterns "voice of reason". "Fair & Balanced" som FOX-News brukar säga. Omöjligt att argumentera emot dina visa teser.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Patrik ! Aj då, det låter inte så kul. Ska genast försöka inta en mer rabulistisk position

Italienska viner sa...

Ingvar - Alls icke, det var en komplimang! Rabulister finns det nog av ändå.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Patrik, förresten är det så skilda världar egentligen. Revello kan väl nästan klassificeras som nya världen Barolo med fruktfokus och lång tid på nya fat. Frågan är om inte Revello och Cappellano eller Bartolo Mascarello är mer skilda åt än Revello och Marchgüe. Bara en tanke.

Italienska viner sa...

Skillnaderna mellan Revello och Cappellano är nog ungefär lika många som likheterna. Mellan Revello och Marchigüe var det mest skillnader, utom att båda var ruskigt bra viner.

/Patrik

Per sa...

Kul med en recension av ett Revellovin. Var själv där förra året, provade och handlade. Gattera, Conca och Gianchini 2004 och 2005. Fantastiska viner och fantastisk utsikt från provningsrummet. Dessutom presenterades ju vinerna på svenska!

Italienska viner sa...

Hej Per!

Det verkar som att en hel del svenskar trots allt har koll på Revello - utmärkt, det här är absoluta toppviner i sin stil.
Fick du med dig Conca nollfyran? Den briljerade verkligen när vi provade i somras.

/Patrik

Ruso sa...

Fratelli Revello säljs av xwine.se sedan en tid tillbaka.

Eric sa...

Hej! Kul att ni uppmärksammar Revello! Vi på http://xwine.se säljer dessa viner sedan ett par månader tillbaka. Vi säljer vinerna med hemleverans direkt från vingården och alla gårdar på xwine.se går att besöka och bo på.

Vi säljer för tillfället två Barolo men även blandlådorna är att rekommendera. Se sortimentet och beställ på
http://vinbutiken.xwine.se/vingard-fratelli-revello/