lördag 16 oktober 2010

Etna-eruption

Ju mer man läser om Etna och dess viner desto klarare framstår bilden av att det inte är ett alldeles homogent begrepp vi talar om. 700.000 år av vulkanutbrott har skapat ett veritabelt misch-masch av jordarter och geologiska sensationer som kan byta skepnad från en slänt till en annan. Den nordliga sidan av vulkanen, som är platsen för Tenuta delle Terre Neres härjningar, består i huvudsak av vulkanisk aska varvad med svart pimpsten (pomice nero) och regelrätta klippblock. På andra håll är det mest troligt att man hittar porös vulkanisk sand och en hel del leriga partier.
Väderförhållandena kring vulkanen är ett kapitel för sig. Förutom de rent mikroklimatiska variationerna är det av högsta vikt att de riktigt goda lägena har en jämn och stabil luftgenomströmning eftersom mjöldagg och oidium brukar ha en aggressiv framfart här till följd av den sena skörden. Vi befinner oss nämligen på en höjd över havet av 600-900 meter vilket skjuter fram skördesäsongen till sena oktober eller tidiga november vilket medför långa mörka och fuktiga nätter samt garanterat en eller två frostnätter innan det är dags att plocka.

Vi har, likt råttfångaren från Hameln, tutat i flöjten och lockat till oss våra favoritbloggare från syd och väst: Ingvar och Jörgen från Billigt Vin (där väl, för övrigt, den ene är världsmästare i obskyr appelationsprickning?) samt de två trogna kombattanterna J & H för en rejäl Etna-genomkörare. Vi kommer att prova Tenuta delle Terre Neres fyra cru-viner, normalen, pre-phylloxeran och den vita carricanten samt Calabrettas carricante och rena nerello mascalese Nonna Concetta till diverse ostar, salami, biroldo och en avslutande lasagne med porcini.


Först ut är Tenuta delle Terre Neres Etna bianco Le Vigne Niche 2007, 100% carricante som legat i 1000 l-fat och är gyllengul med en härlig lyster. En fet ton av bensin och halvvarm förbränningsmotor leder vägen för läckra vågor av smör, marmelad och inlagd aprikos. Ett uns rostat bröd gör frukostsensationen komplett! Utmärkta syror och en lååång eftersmak. Det här är ett mycket bra och välbalanserat vin som bara växer i glaset och från att ha varit ensam om att inse dess storhet sällar sig snart de andra till min initiala fingertoppskänsla så snart ostarna står på bordet. 205 SEK hos Ad Libitum.

Vi provar därefter Calabrettas Carricante 2006 som är lite mörkare men djupt gyllene. Doften känns något torrare med lätt bokna äpplen, inlagda päron och malda nötter. I munnen brakar det loss med ymnig frukt och en kraftig syra som övergår i en tanninbemängd karaktär när man gurglar runt vinet i munnen. Ett alldeles sagolikt vin till feta salume och ostar av mildare slag. Mycket trevligt och ett rejält fynd för 105 DKK/SEK hos Carlo Merolli.



Etna rosso 2008 Tenuta delle Terre Neres normale är en cuvée av alla lägen från 650-900 meters höjd över havet. 98% nerello mascalese och 2% nerello cappuccio får ligga 6 månader på stål och 6 månader på blandade tonneaux och begagnade barriques.
Gudomligt fruktig med en härlig parfym. Massor av järn och mineraler, körsbärsfrukt och kanel. I munnen bjuds man stilig stramhet, god syra och en mycket intressant helhetsupplevelse. Ett helgjutet matvin och ett av kvällens bästa bang-for-the-buck för 110 DKK hos Enoteca i Köpenhamn.


Etna rosso Guardiola 2007 kommer från 60-90-åriga stockar på 800-900 meters höjd. Här förnimms en något vitare frukt - fläder och liljekonvalj. En del däckgummi och höstbrasa faller in. Rejält med mineralitet och en del apelsinskalsaktiga toner gifter sig fint med bittermandeln och målarpytsen. Munnen är avsevärt mer slösande än normalen men känns likafullt sobert elegant och inbjudande. Ett höghöjdsvin av yppersta klass från Ad libitum för 308 SEK (samma pris och importör som för de påföjande cru-vinerna).



Etna rosso Santo Spirito 2007 utgör första årgången från detta läge som gränsar till Guardiola och således också finns på hög höjd. Detta är ett lite örtigare, mörkare vin med klara referenser till vört och julkryddor. I munnen finner man rejälare tanniner och riktigt fettspjälkande syror - stabilt och solitt "no-nonsense"-vin.


Etna rosso Feudo di Mezzo 2007 kommer från terrasserade sandslänter på 700 meters höjd. En mörkare frukt med sötmogen doft som bjuder in hasselnöt och lever vidare med sten och mineral i rikliga doser. Volatila drag som för tankarna till Piemonte och Bourgogne, läcker höghöjdselegans. Syrligheten är sval och mintig med en lång och riktigt prydlig eftersmak.


Etna rosso Calderara Sottana 2007 är det vin som Gunnar Westling sålde slut snabbast och förklaringen finner man i den sötfruktigt tillgängliga smakprofilen med fina toner av butterscotch-kola. Munnen fylls av fräsch frukt i par med ren muskot och små brunkryddiga kontrapunkter. Mycket trevligt!


Etna rosso Prephylloxera La Vigna di Don Peppino 2007 Wow! Superkoncentrerad och starkt extraherad. Lim, spagnola, vanilj, körsbär och sötlakrits. Ett vin av absolut högsta klass där syrorna är ljuvligt avrundade och tanninerna är i klockren balans men... Det är på gränsen till FÖR perfekt, det blir liksom mer av ett provningsvin än ett alltigenom användbart bruksvin och någonstans där tappar jag intresset. Bra men FÖR bra liksom... 596 SEK bagis hos Ad Libitum.


Nonna Concetta 2006 (Calabretta) är Calabrettas motsvarighet till prephylloxeran med jättegamla stockar och minimalt uttag (600 flaskor producerade 2006). Mer ruffiga toner av kött, tobak och tjärat rep - skitigare och lättare att identifiera sig med. Tanninerna är ruskigt påtagliga jämfört med den slicka Don Peppinon och syrorna är truliga och bångstyriga. Till maten regerar detta tillsammans med den enkla normalen. Här är det extrem fyndvarning med ynka 159 DKK/SEK hos Carlo Merolli, jag kan svårligen tänka mig mer valuta för pengarna. Lika bra som sist.

Eftermiddagens vinnare är, i min mun och näsa, TdTN´s Etna Bianco 2007, Calabrettas Carricante 2006, TdTN´s normale 2008 och Calabrettas Nonna Concetta 2006. Allt beroende på att dessa fungerade helt oklanderligt till maten. Makalösa fettspjälkare och saltbetvingare som inte på något sätt designats för rena provningsändamål. Sammanfattningsvis kan väl tilläggas att de stockholmska prognoserna om slutenhet och knutenhet inte alls visade sig hos TdTN-vinerna i vår provning - tvärtom faktiskt - öppna och tillgängliga skulle jag säga. Men nu fick vi i och för sig sitta ostört i flera timmar med bra glas, till mat och i glada vänners lag vilka sannerligen är omständigheter som inte skall förringas.

7 kommentarer:

Jörgen Andersson sa...

Patrik & Linda - i sanning en Etna-eruption av episka mått, med en lavaström av förträffliga tillbehör därtill. Inte minst var biroldon en trevlig bekantskap för en hedonist med agrarpastoral bakgrund, och lasagnen var himmelsk till de vulkaniska vinerna. Patrik, din rapport lämnar som vanligt inget övrigt att önska, men några kommentarer och bilder dyker nog upp på BV vad det lider. Först måste jag emellertid kuta en mil eller så i det vackra vädret, för att matcha MSÄ:s mer friluftsinriktade lördagsnöje. Tack än en gång för en härlig provning!

Italienska viner sa...

Jörgen - Även vi har nu tillryggalagt halvannan mil i det fantastiska höstvädret. Fast vår mak torde nog kunna sorteras in under "strosning" eller "flanering" - vi fick nästan hålla undan så att folk med rullatorer kunde köra om.
Tack själv och vi ser fram emot bilder och kommentarer så småningom!

/Patrik

Finare Vinare sa...

Härligt vulkanutbrott och skön sammanfattning!

Ikväll nöp vi Calabrettas 2006 Carricante till en grönkålssoppa med frikadeller. Bröd, ost och korv därtill. Det här vinet är riktigt intressant med sin orangea bärnstenskulör och sina lätt oxiderade aromer av aprikoser, mandel och bokna äpplen - det påminner en smula om Barrals vita. Syran upplever vi som god men inte hög. Men sina lätta skaltoner har vinet har behagfull balans och fyllighet som möter maten, och etikettens 14% märks inte, fast vi haft en hel del vitpeppar i soppan. Helhetsintrycket är transparent, mineraliskt och läskande utan fruktsötma i slutet. Gott och egensinnigt vin som gärna får komma upp lite i temperatur. Och som sagt utmärkt valuta för 105 spänn.

Italienska viner sa...

FV - Sant med temperaturen, Calabrettan blommar verkligen ut ur sitt mineralskal när den blir varmare. Jämfört med Le Vigne Nichen var syrligheten påtagligt mer markerad. Som ni säger: gott och egensinnigt!

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Patrik ! Stort tack för en fantastiskt trevlig eftermiddag. Suverän mat, suveräna viner och ännu bättre sällsskap.

Anonym sa...

Testade Nonna Concetta på mina vänner i helgen eftersom jag var så förtjust och de fräste högljutt "gud så strävt!! Usch".

Man ska nog veta om att det är ett lite uppkäftigt vin som kräver sin mun och sin matbit. Inget man sippar på framför tvn en lördagskväll utan ett tuggben till tycker jag. Måste ge mig på min Montevertine till helgen nu när det skrivs lovord. Hoppas man kan få lite nyskjuten älg till..

P.

Italienska viner sa...

Ingvar - Tack själv, alltid kul att träffas och nörda loss!

P - Byt vänner! ;-)
Nej, Nonna Concetta är ett "combat-vin" som kräver lite motstånd men personligen anser jag det vara väldigt njutbart och kan mycket väl sippa det framför tv:n utan tuggben.

/Patrik