fredag 18 juni 2010

Barbaresco Riserva Rio Sordo 2001 (Produttori del Barbaresco)


Riserva-rallyt fortsätter på andra sidan sundet, Philipson Wine matar ut sina nollettor med ojämna mellanrum för 140 DKK vid köp av tolv flaskor. Nu ser dock nollettlagret ut att vara tömt och vi får väl gissa att nollfemmorna är på ingång. Dessa dök väl för övrigt upp på SB i tisdags, någon som huggit?

Vi går direkt på väsentligheterna och kollar vad vi har i glaset. Ett rubinrött vin med ett uns orange aura - ett ungdomligt utseende. Man får en maffig nebbiolofrukt rakt upp i nosen efter en snabb karaffering - oliv, kirsch, maraschino i ett rent och okryddat paket. Stendamm, majolikaglasyr och svamp härjar medan en vacker och mycket tydlig mintton försöker hålla allt på plats.

I munnen har vi en mustig och livsbejakande, nästan frejdig, barbaresco. Smakkärnan är kraftig och omfattande med rikliga syror i mellanregistret och en ganska grovkornig tanninstruktur, slipdammet fastnar länge på gom och tänder. Ovellon, som vi köpte tidigare i våras, var nog ett par snäpp elegantare men den här går i en väldigt ärlig och rak stil - en klart typisk PdB-barbaresco som bara är i begynnelsen av sin utveckling, här finns massor av år kvar.
Ska man blanda in priset i resonemanget så är det naturligtvis fortfarande fyndstämplat.

(18p/20)

Inga kommentarer: