torsdag 17 juni 2010

Uva Rara Colline Novaresi 2008 (Ioppa)


Piemontesiska viner som ett lite halvnördigt specialintresse är faktiskt inte helt fel - risken att trötta ut sig på EN stil eller druvsort är minimal. Detta måste vara det område i vinvärlden som rymmer flest stilar med väsentligt olika karaktär.
I norra Piemonte odlas druvan uva rara som, namnet till trots, inte alls är särskilt sällsynt - namnet kommer sig av att klasarna är ganska glest bevuxna. För oss har druvan hittills varit oprövad så vi öppnar och förväntar oss en lättsam måltidsackompanjatör utan tanniner och med låg alkoholhalt (12%) så vi har låtit kyla ner flaskan ganska rejält.

Och det har vi faktiskt gjort rätt i, det här är en läskande och inbjudande syrlig skapelse i lätt rödviolett chiffong. Doften ger oss lingon, persilja, röda vinbär, körsbär och citruszest. Mycket fräsch och ren bärfrukt och en trevlig parfymton a´la moscato eller brachetto.
I munnen är det lätt med en matvänligt välavvägd syrlighet och nästan bedårande som en liten hundvalp, man blir kompis direkt och inte blir stämningen sämre av en enkel risotto med zucchini och paprika till scallopine. Helt enkelt ett bra matvin i en ren och rak stil som är svår att hitta på SB men som signore Merolli desto oftare lyckas tillhandahålla. 64 DKK vid köp av 6 flaskor är som vanligt ett mycket bra pris. Vi köpte stora lådan och ser fram emot att bekanta oss vidare med producenten Ioppa.

(14,5p/20)

3 kommentarer:

andersuw sa...

Intressant Patrik! Uva Rara har jag visserligen hört talas om och säkert druckit någon gång som en liten ingrediens i något vin från kullarna i norr, men aldrig i ensamt majestät som här. Visste inte ens att det fanns rara buteljer med enbart Rara. Låter närmast som något i stil Verduno Pelaverga (baserat på Pelaverga Piccolo).

Ingvar Johansson sa...

Patrik! När det gäller mångfald så vill jag, kanske inte helt oväntat, framhålla Friulien.

Uva Rara används rätt ofta tillsammans med nebbiolo i norra Piemonte.Ibland går den under namnet Bonarda Novarese. Även Vespolina är vanlig som blanddruva. Vill minnas att Sella kör med en sådan blandning. De lär f ö också ha en druvren vespolina på g. Passa på att testa den i sommar om det är möjligt.

Italienska viner sa...

Anders - jo, du har säkert druckit den som blanddruva. Kärt barn har många namn : bonarda, balasamina, oriana, oriola, martellana, rairon, raione o s v.

Ingvar - Friulien säger du - högoddsare...

/Patrik