lördag 5 juni 2010

Bramaterra 2004 (Sella)


Om drygt en månad bär det av till Piemonte i vanlig ordning. Genom gentlemannen Stefan Jensens försorg har vi den här gången lyckats få till stånd ett besök hos Aziende Agricole Sella i Lessona där vinmakaren Christiano Garella med varsam hand skulpterar sina mineralstinna mästerverk som, trots sin oomtvistliga ursprungskänsla ändå, osökt för tankarna västerut - rakt genom alpmassivet till Bourgogne.

Aziende Agricole Sella är en av Italiens äldsta, aktiva vinproducenter som gjort vin från egna gårdar sedan 1671. Idag odlar man 2o ha i nordligaste Piemonte och har, mer eller mindre, en "AOC Monopole"-situation som den enda kommersiella odlaren i appellationerna Lessona och Bramaterra som ligger precis på kanten till Alperna. Området mellan Boca i norr, Gattinara i söder och Lessona i sydväst har extremt järnrika jordar och ett svalare klimat. Vinerna härifrån har beryktat hög mineralitet, lägre alkoholhalt och en stramare elegans i strukturen jämfört med kusinerna från Langhe.


Vi provar Bramaterra 2004 som görs på 70% nebbiolo, 20% croatina och 10% vespolina som fått ligga ett och ett halvt år på 2000 liters-fat. Druvorna hämtas från Villa del Bosco som är ett av sex områden i appellationen Bramaterra mellan Gattinara och Lessona. Odlingen är c:a 3 ha och den årliga produktionen brukar uppgå till 20000 flaskor.
Färgen är ljust röd med en lätt rostbrun ton som matchar de ferroösa förväntningarna - nu ska vi ta oss ett järn...

Nosen bjuds direkt på en tindrande nebbiolofrukt med mosade vildhallon, tranbär och friska pustar av apelsinzest. Lakritsremmarna krattar manegen för mineraliteten som börjar i form av lite nyregnad asfalt, kalk, gips och kakelfix. Ett pampigt, nästan katedralt, doftpaket men ändå rent och okonstlat.
Tanninerna känns mikroskopiskt pulveriserade i sin karaktär och syrorna är höga - liksom vitvinslika. Munnen fylls av en blodig järnförnimmelse och gomvalvet reser sig en kvarts tum för att ge plats åt eftersmaken att leka av sig och breda ut sig. Vinet får ikväll ackompanjera de ljumma vildsvinssteksskivorna som fått svalna i en kapris/citron/gräslök/timjan-marinad till en jordärtskocksgratäng och matchningen är riktigt bra. Detta är ett utpräglat matvin fast med en så distinkt sinnlighet att man mycket väl kan njuta det på egen hand.
Stefan Jensen säljer i Danmark via sitt Winewise för 155 DKK vilket är ett "fremragende", nästan "forbavsende" fynd!

(18p/20)

2 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Det blir säkert ett minnesvärt besök. Jag tillbringade en efter middag i Christiano Garellas sällskap och det var en upplevelse. Kul att ni också fastnade för de burgundiska tendenserna i Sellas viner.

Finare Vinare sa...

Tack för tipset, Patrik! Terroiristen måste besökas i sommar, efter alla frestelser i läsväg....