fredag 14 maj 2010

Barbaresco Riserva Ovello 2001 (Produttori del Barbaresco)
En riktigt god senap i en gräddig sås och en vacker nebbiolo-parfym är en sådan matchning som kan börja sjunga så att sirenerna på Anthemoessa hade blivit gröna av avund. Vi lagar Gordon Ramsays rabbit fricassé och öppnar Produttori del Barbarescos riserva Ovello 2001.
PdB har ju sina hängivna anhängare, och vi räknar oss definitivt dit, men ingen klår väl Jeremy Parzen som har en hel blogg tillägnad fenomenet. Snacka om die hard fan.

Philipson Wine sålde härförleden ut en del nollett-riservor till det helt enastående fyndpriset 139,95 DKK, vi snackar alltså femtiolappen under SB´s pris på normale-nollfyran. Vi provade samtliga nollett-riservor i höstas och Ovellon hamnade lite i skuggan av Rabajá och Asili den gången. Nu är förutsättningarna helt annorlunda; full uppmärksamhet i bra glas en hel kväll och till mat.

Ovello gränsar till, och ligger på samma sluttning som, Casotto-Loreto i nordligaste Barbaresco. 6,8 ha kalkhaltigt grus med mycket sand i Barbarescos friskaste mikroklimat.
Macerationen pågick under 21 dagar och lagringen skedde på stora fat i 36 månader följt av ett och ett halvt år på flaska.

Sanslöst vacker i sin venetianskt sidenröda dress.
Mycket skog i början med mossa, tryffel och lövbrasa. Frukten behöver en hel del luft för att vakna till liv, väl utsprungen visar den sig vara riklig, nästan ymnig med mycket svartmogna bigarråer, söta banantoner, vinbär och en pust frisk nektarin. Ett koppel andrahandsaromer med läder, polish, mörk choklad, målarpyts och fräsch örtighet mot äppelmynta.
En praktfull doftbukett som vi inte kan nosa oss mätta på, sjukt bra!

Munkänslan är sinnligt sammansatt, ganska lätt men djup och tilltalande. Syrorna är sprungna ur den rika fruktigheten och tanninerna är smärgelduksfina och precis lagom ettriga. Ledordet är balans, inget saknas eller är i vägen för något annat. Eftersmaken är lång och lämnar en substantiell svans av oliv, tobak och marsipanpralin.
Detta är ruskigt bra och absolut i sin peak just nu, för pengarna är det givetvis årets fynd.

(19p/20)


11 kommentarer:

Fredrik sa...

Japp, det verkar vara årets fynd och ett alldeles för snabbt sådamt för oss enträgna törstiga 08:or, mig inklusive.

MMM sa...

Ja, sannerligen! Gott att ni också fick era flaskor för det erbjudandet tog slut på bara några timmar. Nu är jag ägare till en halvlåda Ovello och Montestefano.

Sista glaset av min första Ovelloflaska drack jag i en baden-baden på vår altan när solen bröt igenom. Billie Holiday på stereon, sovande barn, glänsande jumbojet i skyn. Ett ögonblick att minnas länge. Vilket vin!

Italienska viner sa...

Fredrik - misströsta inte, vad jag förstått så återvände du inte precis lottlös till Stockholm ;-)

MMM - så du hann klämma en Montestefano också? Det var ju ett givet first choice men Ovellon imponerar sannerligen. Ska bli kul att höra vad du tycker om Montestefanon.

/Patrik

andersuw sa...

Ja Produttoris Riservor går inte av för hackor i årgång 01 även om jag tycker 99:orna är ännu ett snäpp vassare. Har inte provat just Ovello 01 men däremot Asili, Montestefano och Rabajà och var mycket tillfreds med alla tre.

Har däremot så här långt varit grymt besviken på 04:orna, som ju hajpats som aldrig förr. För Pajé 04, som fick 94 av Galloni, skulle jag på sin höjd kunna tänka mig 90. Och Rabajà 04, som nådde 95 i WA, är nog den tristaste Produttori Riserva jag någonsin träffat på. Möjligen kan jag sträcka mig till 85. Blir inte klok på detta. Kunde inte fastställa något direkt tekniskt fel på någon av vinerna (kork, oxidation etc.). Möjligen finns det här, precis som ifråga om "normalen", lite olika lotter (produktionsomgångar) och jag drog en nit.

Apropå Ovello, Patrik, så är "A Wine Atlas of the Langhe" (WAL) lite förrädisk ifråga om just det läget. Det WAL väljer att kalla Ovello är bara en liten del av det område som traditionellt gått under det namnet och som nu formellt också är Ovello genom den zonindelning som funnits på papper några år och som trädde i kraft fr.o.m. årgång 2007.

Ovellozonen är ovanligt stor och täcker i huvudsak hela norra delen av "Comunde di Barbaresco", från tätortsbebyggelsen och uppåt på västra sidan av åsryggen och från Montefico och uppåt på den östra. Den innefattar således en rad enskilda lägen, däribland Casotto-Loreto och Morassino.

WAL har också slarvat såtillvida att inget av de viner de listar som härrörande från Ovello (som de själva valt att definiera det) entydigt kan hänföras dit. Cascina Morassinos Ovello kommer egentligen från övre delen av WAL:s Morassino (vilket framgår om man läser WALs presentation av Cascina Morassino) och Produttoris Ovello kommer från vingårdar som inte enbart ligger på den del av västsluttningen som WAL kallar Ovello utan också på östra sidan, i och kring Morassino.

Hur Ovello gestaltar sig enligt den nu fastlagda zonindelningen framgår i huvudsak av de kartor över "sottozone" som man kan hitta på Enoteca Regionale del Barbarescos hemsida:

http://www.enotecadelbarbaresco.it/

Men kartorna är inte helt uppdaterade. I det förslag som till sist antogs ingår Cortini troligen i Ovello medan Vicenziana längst i norr möjligen fick förbli en egen zon.

Italienska viner sa...

Bra koll Anders, WAL nämner ju i en passus att gamla odlare ansåg att frukten från "deras" Ovello var överlägsen resten så det är därför de valt att begränsa sin definition av området.
PdB anger en areal av 6,5 ha på sitt technical sheet.

/Patrik

Vinosapien sa...

skönt att höra att ovello levererade.

får öppna en rackare inom kort.

återigen, stort tack för inköp!!

andersuw sa...

Patrik,

Produttori brukar i själva verket avsevärt mer än 6,5 ha i Ovellozonen. Men bara en begränsad del anses riservamässig. Resten används till "normalen". I lägen som Montefico och Montestefano är situationen annorlunda. Där torde det allra mesta bli riserva de år man bestämmer sig för att göra dem.

nron sa...

Fantastisk - med den lovprisning MÅ man jo prøve Ovelloen selv!
Det ser foriøvrigt ud til at der er nyt i sagen om PdB's 06'ere. Aldo Vacca begrunder tilsyneladende her hvorfor der ikke laves 06-riservaer:

http://dobianchi.com/2010/05/01/more-on-produttori-del-barbarescos-decision-not-to-bottle-their-2006-crus/

Ved ikke om kilden holder - jeg har ikke kunnet finde mere officiel info.. Men det kunne jo unægtelig begrunde den høje kvalitet i 06-normalen.

VH Niels

Italienska viner sa...

Jo, jag såg den där Do Bianchi-artiklen och det stämmer säkert - Jeremy Parzen är PdB-connoiseur av högsta rang. Ger helt klart en förklaring till nollsex-kvaliteten som du säger.
Du har väl sett att Philipson har Riserva-rally igen? Jag slog precis till på en låda Rio Sordo 2001 för 140DKK/flaska.

/Patrik

andersuw sa...

Niels och Patrik,

Apropå Produttoris 06:or: Jodå, beskedet stämmer säkert eftersom samma information redan kommit från flera andra håll, alla med Aldo Vacca som ursprunglig källa. Se kommentarerstråden till den här posten:

http://vinare.blogspot.com/search/label/barbaresco

Avundas er som har så nära till Köpenhamn. 140 DKK för 01 Riserva låter som ett kap.

nron sa...

tak, Anders - jeg havde ikke fået hele det kommentarspor med i rss-skyndingen.
Patrik - jeg er rigtig spændt på hvad du siger til rio sordoen, jeg nøjedes selv med en kasse ovello, men valget stod mellem de to. 00-montestefano'erne er helt fantastiske lige nu og virker stadig på vej opad - og 01'erne har ganske givet rigtig mange år foran sig. Bliver spændende at følge.
Anders, også rigtig spændende at læse dine sammenlignende vurderinger af 99-01-04!
VH Niels