onsdag 23 juni 2010

Pairolero Barbera d´Alba 2007 (Sottimano)


Sottimano odlar sin barbera i vingårdarna Basarin och Currá som båda ligger i sydvästligaste delen av Neive. Dessa lägen betraktas som mindre fördelaktiga att odla nebbiolo i på grund av ett högt sandinnehåll i jordmånen, en egenskap som traditionellt anses gynnsam för barbera och dolcetto.
Jäsning och maceration pågår under cirka två veckor och den malolaktiska jäsningen sker på barriquer där juicen sedan får ligga i 15-16 månader. 1/4 nya barriquer och 3/4 som varit använda upp till fyra gånger tidigare.

Mörkt som natta med lite blåbärsvioletta reflexer. Doften är rik på mörka skogsbär, viol, sötlakrits och granbarr. Dag 2 har det tillkommit en del toner av oljefärg, grön örtighet och kylig mineralitet, ett komplexare vin efter en natt i halvfull öppen flaska således. Faten känns föredömligt inknådade och stör inte helhetsintrycket i näsan.

Däremot känns smakbilden lite designad och tillrättalagd. Syrorna är tämligen matta och en lätt ekbitterhet smyger sig emellan och leker tannin. Inget av detta är särskilt uppenbart förrän det står mat på bordet. Pairoleron funkar bra som provningsvin men det är till maten man vill att en barbera ska excellera - oftast är det de rena, friska och lite ljusfruktigare barberorna som får jobbet gjort. Den här stilen är kul att sniffa på och Sottimano har satt sin personliga prägel på vinet men till maten får det gärna vara lite mindre tillkrånglat.

Kostar 149 DKKAtomwine som skickar till Sverige för billig peng: 95 DKK för 12 flaskor.

(15p/20)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Atom lägger väl först på 25% på priset för att skicka till Sve, är väl enligt dansk lag så blir väl runt 210-220 pix innan frakt.....

/Kurt

Italienska viner sa...

Hej Kurt.

Några 25% påslag för att skicka till Sverige har då inte jag råkat ut för i alla fall. Menar du att det skulle vara enligt dansk lag?

/Patrik

Anonym sa...

Hej Patrik.

Det är väl momsen man slipper om man handlar varorna i Danmark men den är nog redan inlagd i
priserna man ser på hemsidan, som du säger, alltså inget påslag.

/Kurt