onsdag 16 juni 2010

Ventisei Pinot Nero 2007 (Il Rio di Paolo Cerrini)


Kanske som en följd av den pågående pinot noir-torneringen, drar Carlo Merolli en lans för Italien och plockar fram en toscansk banerförare. Tyskland visar gång på gång framfötterna i konsten att trolla med druvan och visar att man har både klimat och terroir som matchar föredömligt. Men hur står det till i Italien? Alto Adige, Friuli och Valle d´Aosta har tidigare kunnat presentera vettiga varianter från sina svalare lägen men Toscana är väl ett lite otippat kort?

Producenten Az.Agr.Il Rio di Paolo Cerrini finns i Vicchio, lite nordost om Firenze, i en dalgång som man delar med Rufina i det vackra, men dramatiska, appenninska landskapet. Man gör även ett vin som är en blandning mellan pinot noir och chardonnay.

När vi häller upp möts vi av en klar men tämligen mörk rubinröd vätska med violett kant. Doften är primärt av det reduktiva slaget med multna legymer, kompost och en del animaliska drag. Emellertid samlar den ihop sig och förvandlas i ett slag till ljuvlig parfym av mörka, mosade skogsbär, viol, moreller och slånbär. Omfångsrik och förförande doft som mynnar ut i lakrits och salvi.

Smaken berättar om väl utmogna bär från ett gott år med angenäm syrlighet men förstås inga tanniner. Munkänslan är slank och smidig samtidigt som smakbilden är både muskulös och senig, ett slags vinets Mark Spitz. En mineralton kommer smygande och ger lite seltzerklanger i avslutet. Mycket trevligt och fungerar utmärkt som kontemplationsvin såväl som till mat.
En viktig not är att servera vinet vid 13-14 grader, det förlorar snabbt fräschör i både smak och doft vid högre temperatur.

Det är svårt att inte jämföra med baspinoten från Becker häromkvällen. Detta är ett mycket mer karaktärsfullt vin åt det råare hållet, Beckern känns nästan lite stylad och tvålfager i jämförelse. Ventisei är en mera bondsk och yppig tolkning av pinot noir än de flesta av sina tyska och franska compadres.
Carlo Merolli kommer att sälja från månadsskiftet juni/juli för 155 DKK.

(17p/20)

3 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Spännande Patrik. Jag har inte fallit för någon Italiensk Pinot Noir förutom Bressans. Trodde att Toskana var för varmt, att det skulle bli syltiga alkoholbomber. Merolli har även en piemontesisk Pinot som jag länge varit sugen på att testa. Förresten, det är nog dags att du uppdaterar dina sportreferenser eller förser dem med en länk till Wikipedia. Tror inte den yngre generation minns de sju OS-gulden som togs för 38 år sedan

Italienska viner sa...

Vafalls, menar du att Mark Spitz har lagt trikåerna på hyllan?? Debaclet med tusendelarna i München känns ju som härförleden. Neej, härnäst kläcker du väl ur dig någon gallimatias om att både Gunnar Larsson och Bengt Baron har planer på att lägga av?

Syltig alkoholbomb - not!

/Patrik

andersuw sa...

Jämmer och elände. Alla dessa simbassängsanalogier får mig bara att tänka på den omsorgsfullt bevarade men sanslöst korkade Hofstädter Barthenau 2001 som jag tvingades hälla i vasken härförleden. Men skam den som ger sig. Jag ser fram emot att simma i den Piemont Nero Q497 i sommar. ;-)