onsdag 2 juni 2010

Arcade´s Prosecco Frizzante (Colli del Soligo)


Sommarens första varma dag - 26 grader på termometern, gräsmattan klippt, enkel pasta med räkor på spisen: Enter Prosecco. Vi är verkligen noviser på ämnet men sitter man någon gång på en bar, varsomhelst i Italien, och inte vet vad man ska beställa så är Prosecco ett säkert kort. Det finns precis överallt och slinker alltid ner plus att det kostar i regel väldigt lite.

Arcade´s Prosecco är inte heller någon betungande investering, 66 svenska pickadoller springer det lös på. Producenten finns i Colli Trevigiani som är en IGT-appellation strax norr om Venedig i Veneto.
Färgen är riktigt ljus och bubbligheten ämabelt frizzante vid den första upphällningen. Doften sjuder av tutti frutti, syrligt lösgodis och den där gröna isglassen som draperar päronspliten. Vore det inte för en diskret liten jästton så kunde vi ha en Moscato d´Asti minus blommigheten i glaset.
Fin sprits och bra syror som följs av en liten näpen beska. Se bara till att hålla temperaturen nere på ensiffrigt, halvljummen ter sig den här brygden genast ganska fadd och tråkig, så har man ett schysst junivardagskvällsbubbel till en lätt fisk/skaldjursrätt.

(12p/20)

2 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Minst två glas om dagen brukar vara ransonen på semester i Veneto. Jag brukar gilla obuteljerad bäst. Mindre ämabel och mer jästig än den publika varianten. Glöm allt med vingårdsbeteckningar o årgångar. Proesecco ska vara bonnig, lite grovhuggen och färsk.

Anonym sa...

..och gratis!

/MW