onsdag 26 maj 2010

Bourgogne med Tryffelsvinet

Tryffelsvinet anordnar provning av en del av sina vita och röda Bourgogner på Savoy i Malmö. En våning ner pågår Champagnedagen så vi smyger oss upp för att inte behöva råka på ett huligangäng bestående av Champagnesupportrar. Gud vet vilka trakasserier de skulle kunna utsätta oss stackars bubbelagnostiker för. Nej, snabbt in och sug tag i ett glas så sätter vi igång.


Domaine Louis Latour är en anrik producent med 50 ha, från Chambertin i norr till Chevalier-Montrachet i söder, odlat med pinot noir och chardonnay. Man har den största Grand Cru-egendomen i Cote d´Or med totalt c:a 28 ha.
Vi provar deras enklaste Bourgogne Blanc 2008 som är ljust gyllene med en lätt, ren och ljusfruktig doft med friska gröna äpplen som skänker elegans. Enkel och funktionell med rena syror och en lätt grapefruktbeska på slutet.


Domaine Pinson har producerat vin sedan mitten av 1800-talet men har sedan 1980-talet växt från 4 till dagens 12 ha. Deras Chablis AOC 2008 kommer från 15-åriga rankor och känns vitfruktig med lite jästtoner. En liten nötighet dyker fram ur citrusfrukten och breddar nosen en smula. Höga, rena syror ger ett krispigt helhetsintryck med en lätt struktur. Mont de Milieu 1er Cru 2008 är något helt annat, enorm skillnad i fruktintensitet och en fatpräglad, komplex karaktär. Krusbär, kiwi och lime samsas med de vackert integrerade faten. Syrarik, ungefär som att bita i en citron, med en lång, frisk eftersmak - stiligt.




Domain Hubert Lamy tillhör de bekanta namnen och är den ledande odlaren i St Aubin mellan Chassange-Montrachet och Puligny-Montrachet. Hubert Lamy startade 1973 och har växt från 8 ha till dagens 17 ha med en årlig produktion av c:a 100000 flaskor. Man har växlat om från barriquer till 300 och 600-liters fat för att fokusera mer på fruktigheten.
Bourgogne Blanc 2008 är trots detta ganska avrundad med en del fattoner på toppen. Syrorna biter men frukten är lite platt, eftersmaken är kort och mest syrlig. Saint Aubin La Princée 2008 har en mycket större kropp som understöds av noblare fattoner och en knippe gröna örter. Rik fruktighet i munnen, aptitretande syror i elegant stil. Saint Aubin 1er Cru En Remilly 2008 lägger i en växel till och skickar ut en mineralitet som bär fram frukten och ger ett rent intryck. Komplext med en stor och rik koncentration, riktigt snyggt. Puligny Montrachet 2008 startar med lite knallpulver och fatkryddor och fortsätter med mineralitet och torrkalkighet. Syrorna känns bråkiga, nästan yrvakna, och kan nog lägga sig och vila ett bra tag. Torr eftersmak med ytterligare mineralitet.



Domain Barraud är en ekologiskt certifierad producent med säte i Roche de Vergisson. Man besitter 8,5 ha odlingar och vi smakar först deras Macon-Vergisson La Roche 2008 som känns sötfruktig av mogna druvor, lite tropisk/exotisk macedonia med ananas, kokos och mango. Massiv nästan ettrig syrlighet trots den öppna frukten. Pouilly-Fuissé Alliance 2007 är mer samlad med lite mosad banan i mitten och citrus i kanterna. Mineralisk i munnen med en hel del höga syror. Karaktärsfull och en mycket trevlig bekantskap.



Domaine Cordier Père et Fils är en familjeegendom i Fuissé med 12 ha odlingar i de bästa lägen med kalkrika jordar. Vinmakaren Christophe har börjat buteljera en del viner under namnet Christophe Cordier och vi börjar med hans Mâcon-Charnay VV 2008 som är en helt annan stil än de tidigare. En del citrus- och grapezest i nosen. Väl avvägd syra, sobert elegant och känns nästan drickfärdig. Pouilly-Fuissé 2007 klär in frukten i lite insmygna fattoner. En del tropisk frukt med ananas och mango backar upp. Munnen bjuds på en lätt sälta och mycket finmaskig syrlighet med kalkig mineralitet. Lång och torr eftersmak.




Domaine Robert Groffier är det inte så mycket att orda om, mycket hyllad producent med 7 ha av den finaste mark man kan erbjuda i Chambolle-Musigny, Bonnes Mares och Chambertin Clos de Beze. Gevrey-Chambertin 2008 är lila och klart transparent. Oj, stall och animalitet till förbannelse, kanske beroende på alla vita viner vi just snusat på. Rik frukt med mogen jordgubbe och skogshallon. Elegant munkänsla med lång syrlig eftersmak. Chambolle-Musigny 1er Cru Le Sentiers 2008 är fortfarand lila men klart tätare. Blommig med torkade rosor öppnar för en explosiv frukt som far rakt upp i synen. En distinkt sumpighet och rikligt med pinotparfym kompletterar. Munkänslan är sammetslen och eftersmaken är lång och imponerande med en lätt beska som avslutande twist. Svårspottat och ett fullkomligt strålande vin. Chambolle-Musigny 1er Cru Les Amoreuses 2008 har en något mer vinröd ton. Koncentrerad pinotfrukt backas upp av kryddighet, mineral och en del vegetativ multnad. Superkontemplativt. Mer uttalad syrlighet och kanske lite tuffare än Les Sentiers men ändå väldigt välbalanserat och komplext. Ståtligt vin med mycket mineral i eftersmaken. Bonnes Mares Grand Cru 2008 intensiv, elegant och mer svårflörtad än 1er cruerna. I munnen sprakar det av eleganta bloss med fruktig syrlighet. Tanninstrukturen är lite piemontesisk och en mörk frukt lägger sig som en hinna i svalget. Lång, lite salmiakartad eftersmak som klingar av i tobak. Chambertin Clos de Beze 2008 visar upp sina snygga fat som lyfter fram den mörka frukten - blåbär och bigarråer. Vackert nät av syror med mineralitet i klangen ger ett saftigt intryck. Lång eftersmak, ruggigt välkomponerat. Priset bryr vi oss inte om...


Inga kommentarer: