onsdag 12 maj 2010

Taurasi 1998 (Mastroberardino)


Jag måste erkänna att jag inte hade en susning om vad SB´s majsläpp ("sommarens tillfälliga sortiment - små partier 30-tal butiker"?) innehöll, således blev jag lätt och glatt överraskad när Mastroberardinos gotiska typsnitt ( a´la Manowar) glimtade till på nyhetshyllan.
En bas-taurasi från nådens år 1998 låter ju lite småkul och måste provas. 100% aglianico har tillbragt c:a två år på 400 l-fat samt barriquer.

Tät, mörkröd med bruna skiftningar.
Efter en stunds luftning skönjs en lite fet ton av stearin, en hel del valnöt och honung. Ett moln av pulvrigt vaniljextrakt ligger och liksom leviterar över ytan, bären börjar bulta på dörren - blåbär och björnbär vill in. Inga påtagliga tecken på åldrande, ingen överdrivet torkad frukt eller liknande - ett vitalt och angenämt doftpaket.

Tanninerna är tämligen avrundade och gör sitt jobb ganska väl, en viss friskhet kompletterar. Syrorna känns däremot lite ofokuserade och famlar en aning, eftersmaken är kryddig och lakritsartad.
Ett gott och trevligt vin som dock hade behövt mer skärpa i sin syrlighet för att bli riktigt minnesvärt. Kul att prova en relativt enkel aglianico med lite ålder som inte visar några tecken på att släcka ner.

(16p/20)

13 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Samma dåliga koll på nyhetssläppen här. Hade det inte varit för Räknetrissen så hade jag varit helt lost. Visst är det kul när det dyker upp något moget på SB's hyllor och detta låter ju som ett trevligt glas. Jag tänkte satsa på en botti-lagrad aglianico ikväll.

Italienska viner sa...

Räknetrissen gör en ovärderlig insats i sin nit att nagelfara dessa, numera till synes, helt sporadiska små nyhetslanseringar. Kudos till honom!

Är det månne en Terre dei Re Aglianico som kommer att få sätta korken till ikväll?

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Du är inte bara en stor vinkännare och god skribent, du är banne mig synsk också.

Fredrik sa...

Vad kul, letat efter en TS om detta vin men hittar bara Taurasi Radici-noteringar.

Hade räknat med att alla T-98:or skulle vara slut redan på förmiddagen. Hoppade ändå förbi mitt lokala SB och det fanns ett helt gäng kvar. Suget efter ett hyfsat moget vin kanske ändå inte är så stort - särskilt inte efter ett vin med en så obskyr druva som Aglianico.

Jag blev positivt överraskad. Blommade ut ordenligt efter ett par timmar i karaff. Klockrent till pasta pomodore med myycket parmigiano. Varningen om att vinet skulle vara en dillbomb var obefogad, inte mer dill än i Rocca Guicciardan 2006 ;)

Kommer inte lämna tillbaka de två som finns kvar i linneskåpet.

Italienska viner sa...

Ingvar - clairvoyance is my middle name.

Fredrik - nog verkar detta vara en doldis alltid, inte en not står att finna i hela cyberrymden. Är det Tryffelsvinet som importerar?
Smakprovet ikväll håller stilen och blommar ut som du säger. Definitivt inte en dillbomb, ångrar att jag inte tog någon till.

/Patrik

andersuw sa...

Som av en händelse drack vi samma vin igår Patrik. Liksom du hittade jag oväntat den här när jag botaniserade på nyhetshyllan.

Kan nog i allt väsentligt skriva under på recensionen. Det här är gott och visar (i motsats till vad BK Wine antyder i sin recension) inga tendenser att börja tröttna. Dock skulle det behövt lite mer "tryck" och komplexitet för att nå ända fram. Avståndet mellan det här och vad jag förväntar mig av en Radici är kanske inte jättelikt men ändå märkbart.

Jag är dock lite förbryllad över vad detta egentligen är för vin. Såvitt jag vet har Mastroberardino under senare år bara gjort två Taurasi: Radici och Naturalis Historia (varav den senare blivit en Taurasi först ganska nyligen). Så vad är detta?

Jag får bara en endaste träff på nätet: Två purfärska TN (8/5 och 12/5 2010) på Cellar Tracker, varav åtminstone den ena, kanske båda, från personer som uppenbarligen köpt den på samma ställe som vi (är det du som är FredrikL, Fredrik?).

Jag gjorde också en noggrann inspektion av korken och konstaterade att vinet nog kunde ha tappats på flaska igår, men absolut inte för något tiotal år sedan. Så varför släpps det först nu och varifrån har Mastroberardino fått det? Egen produktion eller ett restparti som han tagit över från någon granne?

Italienska viner sa...

Vi överlappade varandra Anders.
Intressant att du nämner korken, jag tyckte också att den såg skumt fräsch ut.
Både Tryffelsvinet och Vino Scelto(http://www.vinoscelto.se/index2.php?page=sortiment) säger sig importera.

/Patrik

Fredrik sa...

andersuw: Jo, det är lilla jag som lagt en liten TN på CT under FredrikL :). Intressant att du nämner korken - omöjligt att den trycktes ned i flaskan för 10 år sedan.

En mer grundlig sniffy-sniff på nätet resulterar i exakt 0 resultat...

Spänningen stiger :)

andersuw sa...

Patrik: Ja jag ser att både Tryffelsvinet och Vino Scelto importerar Mastroberardino men jag hittar inte just detta vin hos någon av dem. Systembolaget själv säger inte heller något om varifrån de fått vinet.

Fredrik: He he, misstänkte det.

Har skickat en liten fråga om det hela till Mastroberardino själv. Återkommer i ärendet om och när jag fått svar.

AK sa...

Enligt den info jag fått från Systembolaget är det Tryffelsvinet som har levererat dessa flaskor.

andersuw sa...

Tack! Då har vi åtminstone kommit så långt. Skicka gärna en rad till Tryffelsvinet och hör dig för om vinet mot bakgrund av allt det vi undrar över (ingen Mastroberardino Taurasi "normale" verkar någon gång tidigare ha funnits på marknaden, varför dyker den upp nu och är över 10 år gammal innan den visar sig, vad förklarar den sena tappningen på flaskan o.s.v.). Sedan kan vi jämföra svaren om/när jag hör något från Mastroberardino. Kan bli en intressant liten övning. ;-)

Italienska viner sa...

Anders - pratade med Tryffelsvinets Italienexpert härförleden och han hävdade att detta var en gammal batch som Mastroberardino haft liggande på botti (!) i 12 år för att sedermera buteljera och kränga. Det låter som att inte heller importören har någon susning. Han nämnde däremot att Mastroberardino släpper en ung aglianico 2008 som inte är en Taurasi inom kort vilket ju kan vara intressant om den hamnar i rätt prisklass.

/Patrik

andersuw sa...

Tack för intressanta upplysningar Patrik. Då har vi i alla fall ett bud på vad det i praktiken handlar om. Men det låter onekligen myko att Mastroberardino skulle låta ett vin som befinner sig i botten på hans egen Taurasihierarki ligga på botti i 12 år innan han säljer det, särskilt som Radici och Naturalis Historia från samma årgång varit ute på marknaden sedan länge.

Jag har ännu inte fått något svar på det mejl jag skickade till Mastroberardino om saken. Men nu fick jag en påminnelse om att jag borde påminna. ;-)

Skall hålla utkik efter Mastroberardinos nya basaglianico. Det kan mycket väl visa sig vara av intresse.