onsdag 5 maj 2010

Il Conventino Vino Nobile di Montepulciano 2001


Hur många gånger har man inte scrollat sig igenom SB´s beställningssortiment, äntligen hittat något av intresse bara för att upptäcka att "artikeln säljs endast i AB-län"?
Well nollåttor, it´s paybacktime! Gissa om man blir till sig i trasorna när det istället står att läsa: "Ekologiskt odlade jordbruksvaror. Säljs endast i M-län".
Importören Vino Scelto har koncentrerat sitt sortiment till italienska viner och levererar till restauranger samt, via BS, till skånska SB och vinkällarbutikerna. Man förefaller även antagit en ekologisk profil och har således en hel del dylika producenter i sin katalog.

Vi provar en VNdM av en producent som vi inte tidigare kände till. Il Conventino är beläget i Gracciano di Montepulciano nordost om Montepulciano, c:a en timme söderut på A1:an från Firenze.
Man använder sig av 85% sangiovese, eller prugnole gentile som den heter här, och resten colorino, canaiolo och mammolo. På producentens hemsida anges att nollsexan legat 30 månader på 50 hl slavonska fat men Vino Scelto säger 28 månader på 5 hl-fat om nollettan. Varför den tillgängliga årgången i Sverige är 2001 vet jag inte men inte mig emot, färdiglagrade viner finns det inte för många av i SB´s sortiment.

Det är ett mörkt rubinrött och tätt vin som sig bör.
Den inledande doften är djupt mörkfruktig med en solid kärna av körsbär och blåa plommon. Spår av skomakeri och nymalt kaffe bryter igenom fruktmuren och släpper förbi lite vegetativt multna toner som avslöjar en viss mognad. Skogsbären lever rullan och trivs länge utan att visa några tecken på att bli tröttna, kolossalt ymnig frukt - härligt, precis som en Vino Nobile ska vara.

En viss torrhet i tanninerna kan ha med åldern (lagringen?) att göra men de apelsinlika syrorna räddar tillställningen och ger ett relativt vitalt helhetsintryck. En del kärnbitterhet röjer i bakgrunden men inte så att det stör, eftersmaken är hyfsat lång och lite tobakspräglad.
Ett mycket läckert sniffarvin som funkar bra till stabil och rättfram mat eller bara som ett meditationsvin en sval vårkväll i maj. Man har även en riserva i BS från 2003 som verkar spännande.

(17p/20)

Inga kommentarer: