fredag 21 maj 2010

Rosso di Montalcino 2007 (Pian dell´Orino)


Riktigt djupt fruktfokus och en makalös koncentration i munnen - som att låta en hallon/lakritspastill smälta långsamt mitt på tungan. Eftersmaken klamrar sig fast på gomväggar och kinder en lång stund. Rosso di Montalcino 2007 är en klingande fullträff levererad av Pian dell´Orino, ett vin som är gjutet till grillkvällarna när vi nu äntligen kan rulla fram Webern.

Pian dell´Orino är granne med Biondi Santi i Montalcino, man har fyra olika vingårdar med en sammanlagd areal av 6 ha. Metoderna är certifierat organiska/biodynamiska och man sidoplanterar olika sorters gräs och blomväxter för att locka till sig fjärilar och nyttoinsekter. Sangiovese grosso är den enda odlade druvan och man garanterar ett maximalt uttag om en flaska per vinstock.
Rosson hämtar sitt druvmaterial från Pian dell´Orino och Pian Bossolino som är belägna 350-470 m ö h på kalkrik lera med högt järninnehåll. Stockarna är unga - 9-12 år.
Man låter musten spontanjäsa och macererar i tre veckor innan hälften hamnar i 30 hl-fat och andra hälften i 5 hl-fat under 15 månader. 8457 st ofiltrerade pavor buteljerades den 19 mars 2009.

Doften är riktigt mörkfruktig av söta körsbär och jordgubbskompott. En hel del köttighet paras med de vackert integrerade faten, lite bruntorra kryddor och en järnig rabarbernyans får också plats. Salmiak, sötlakrits och sötmandel ligger som en fond i horisonten.
Men det är faktiskt i munnen det händer - bomber och granater vilken välsvarvad spelare vi har att göra med! Stor men ändå smäcker, muskulös men smidig som en katt - syror som spelar timpani på gomseglet och en rik fruktighet som är gjord för att kompa den grillade ryggbiffen med honey-mustarddressad nypotatissallad.
Pian dell´Orino kallar 2007 för "an extraordinary vintage" och det verkar stämma, i rosson har de i alla fall lyckats pricka klockrent rätt.
Emilie Vin i Fredensborg säljer för 165 DKK.

En rungande applåd för den eminenta korkkvaliteten. Sällsynt robust och tät, kul att se även i ett lite enklare vin.

(18p/20)


4 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Kul att rosson smakade. Jag gillade även 2007 Piandorino men detta verkar vara en storlek större. Pian dell'Orino har faktiskt även en svenska importör (http://www.vinhus.se/) som säljer till vettigt pris.

Finare Vinare sa...

Härlig beskrivning, visst var den god! Fast vi har bara smakat en liten provningsskvätt. En saftig grillad ryggbiff låter mer som rätt sammanhang ;-)

Om ni gillade rosson måste ni bara testa deras Brunello 04, även om den kostar. Den var makalöst bra!

Vinhus var en nyhet för oss. Uppsvenskar kan också få tag på Pian dell'Orino, genom privatimport från Franska Kvalitetsviner. Men vi ska absolut hälsa på hos Emilie Vin i sommar. De har ju ett par goda bourgogner från Sylvain Loichet, bland annat...

Italienska viner sa...

Piandorino 2007 står på tur och Brunello 2004 bara måste provas.
Ren, härlig sangiovesefrukt är ganska svårslaget.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Ganska svårslaget men inte oslagbart skulle jag vilja säga.