Under världskrigen låg produktionen nere men återupptogs mot slutet av 50-talet och när Barbaresco först blev DOC- (1966) och sedermera DOCG-klassat (1984) blev kooperativet en av de mest betydande producenterna i området.
Parker har talat sig varm om vinerna härifrån sedan tidiga 90-talet, något som får betraktas som en kuriositet då han sällan brukar nedlåta sig till att bedöma italienare och ännu värre: ett kooperativ.
Idag är man 56 medlemmar med 100 ha odlad Nebbiolo som blir c:a 420.000 flaskor/år.
De år som man producerar riservor blir 40% riserva, 40% basbarba och 20% Langhe Nebbiolo.
Riservorna är 9 st till antalet och druvorna hämtas från Barbarescos mest prestigefyllda cru´er: Pora, Moccagatta, Montefico, Ovello, Rio Sordo, Rabajá, Asili, Pajé och Montestefano.
Man använder stora botti i 36 månader och sedan ytterligare 18 månader på flaska.
Vi ska prova hela P d B´s Barbaresco-sortiment från det utmärkta året 2001.
Barbaresco 2001 (P d B)
Bruntonad och transparent med rubin i basen.
En del hallon och klar jordgubbsbärighet, nypon och lite målarpyts bygger på.
Fin balans med pigg syrlighet och måttliga tanniner. Klart mognare än senast druckna 04´an som jag ändå tycker var snäppet intressantare tack vare sin eminenta frukt.
(15p/20)
En mörkare brun nyans som påminner om svagt kaffe, mycket fällning.
Oxiderad portvinston som gör att vinet känns förbi, flaskdefekt - alltför tidig maderisering?
Småpigg syra men väldigt klen frukt.
(Defekt)
En ljus, transparent brunton mot en rubinröd bas (samtliga riservor var okulärt tämligen identiska varför vidare noter om utseendet känns onödiga).
Bra körsbär med ett uns bitterhet, alert oljefärg och öppen fruktighet i doften.
Fräsiga tanniner och spetsig syra i god balans. Medelbra längd.
(16p/20)
Lätt återhållen till en början, sälta som rör sig mot salmiak och slutligen sötlakrits i nosen.
Efterhand växer tydligt mörka bär till sig; bigarråer och björnbär. Synnerligen angenäm.
Klart vitalast i munnen hittills, distinkta syror och rejält tunga tanniner. Lång och behaglig eftersmak.
(17p/20)
Här hittar vi något långt ner i glaset, mycket snurr så ska han nog vakna.
Se där; inlagda körsbär typ amarena och en elegant chokladton. En smula lösningsmedel och parkeringshus kompletterar.
I munnen är det vasst som en mattkniv, en frisk långsam syra som biter tag i gommen under hela den långa eftersmaken.
(17p/20)
Oj, massor av mogen mörk frukt som accentueras av marsipanbröd och julkryddor. Lite handkräm och alkydolja.
Pigg som en mört i munnen med vitala syror och perfekt tillslipade tanniner, mycket bra längd.
Detta är det vin som trivs och utvecklas bäst i glaset, efter ett par timmar är det på topp.
(18,5p/20)
Här vankas det jordgubbe, viol, tjära, asfalt och målarpyts - kunde mycket väl varit en näst intill perfekt Barolo.
Stor men ändå spänstig med mycket frukt och livliga syror i munnen, flotta tanniner i finfin balans. Lång som en midsommarnatt.
En kandidat till favorit.
(19p/20)
En stor, massiv doft av mogna mörka bär och däcksolution möter en i dörren, därefter presenteras lite lakrits, oljefärg och en frisk mentholpust.
Fläskiga tanniner som häftar upp överläppen på tandköttet men den lååånga eftersmaken är helt ljuvlig. En gigantisk Barbaresco som också excellerar efter ett par timmar i glaset.
(19p/20)
Klister, kåda, knäckig äppelpaj och skumbanan. Gott om frisk frukt och en ungdomlig örtighet.
Slank och definierad i munnen, väl avvägda syror och lång eftersmak. Förmodligen en av de mest stiltypiska i samlingen, dock trillar det ihop efter ett par timmar i glaset och blir bläckigt.
(17p/20)
En alfahanne, stor och muskulös med kirsch, marsipan och ett uns salmiak. Fruktighet som balanserar mot sylt och jordgubbskräm.
Mycket av allt i munnen, kraftiga tanniner och ett slut som känns neverending.
(17,5p/20)
3 kommentarer:
Vilken provning. Gigantiskt ipmonerande. Måste krävts några pilsner efter den attacken mot gommen!
Hur lyckades Ni komma över denna samling viner, undrar en avundsjuk västgöte?
Härlig genomgång. Inte direkt oväntat att Rabajá och Asili gjorde allra bäst ifrån sig ;-)
Tog ni dem ett efter ett - eller parallellt? Allt på samma kväll eller utspritt över flera?
De flesta 2001 finns förresten att köpa hos Philipson i Danmark. Verkar ha tillgång helt andra kvantiteter än den svenska (norska) importören....
Jo, Philipson har(hade?)hela 2001, man säljer ut en del Riservor just nu men dock inga 2001´or och definitivt inga Rabajá eller Asili...
Vi körde alla på ett bräde samma kväll, jag var lite orolig för att skillnaderna skulle vara hårfina med tanke på att det är samma producent, samma årgång osv, allt hänger på terroir och mikroklimat, men det visade sig vara enorma skillnader mellan vinerna.
Skicka en kommentar