fredag 17 juli 2009

Val di Cornia Suvereto 2002 (Gualdo del Re)

Mellan Livorno och Grosseto på Italienska västkusten, lite norr om knäet, ligger Suvereto. Här finns Gualdo del Re som gör viner i lite udda denominationer - t ex Val di Cornia Suvereto Sangiovese DOC.
Man använder sig av 100% Sangiovese grosso som får ligga till sig på barriquer i 16-18 månader.

En mörk rackare med täthet och djup. Potent doft som först går mot kanel, glögg och torkade brödkryddor men svänger om och blir kirschig och "het". Mängder av mörka, mogna bär som trängs med fat, kåda, tobak och mandelmassa.
Smaken är stor och fyller munnen, lätt strävhet och tillslipade syror gör att vinet känns moget och tämligen välmående. Eftersmaken är lång och elegantare än man kan tro vid första sippen.

Vi grillar rostbiff med en basic insalata mista och här excellerar det verkligen, rena smaker som släpps fram och accentueras. Nu börjar man fatta att det är Sangiovese i glaset...

Detta är ett vin som har mycket av det mesta men får allt att stämma i slutändan, ganska oitalienskt i sin stil (mången "nya världen"-fantast kan säkert gå igång på detta...) men balansen mellan eldighet och syror är på plats - långt ifrån exempelvis knäcksöta fruktmonster från Sicilien.

Finns på tilbud hos Cibi e Vini i Kpnhm för 100 DKK/st vid köp av 6 fl (ord. 175DKK).

(16,5p/20)Inga kommentarer: