fredag 10 juli 2009

Barbaresco 2004 (Produttori del Barbaresco)

Produttori del Barbaresco brukar kallas världens bästa kooperativ och det är inte särskilt svårt att förstå varför.
Denna bas-barba har tillbragt 20 månader på 8 hl fat efter 18 dagars jäsning på skalen. Detta måste vara ett av BS´s absolut bästa köp för Nebbiolofantaster och 2004 var dessutom ett riktigt gott år.

Nere i glasets botten ser vi en fint klar, orangetingerad nektar med ljus rubinröd bas. Vi skymtar oliv och mycket salmiak i början men efter lite snurrande så träder bär-paletten fram med körsbär och jordgubbe.
Gummi, salvia och lagerblad med lite tjära på slutet. Ännu mera gröna örter vad det lider.
Strävheten är påtaglig men fantastiskt angenäm och helt i balans med syrorna och alkoholen.
För 219 SEK får man en väldig massa vin för pengarna.

(18p/20)
nr 746702 kommentarer:

Fredrik N sa...

Först vill jag säga att det är en intressant och kul blogg du har. Dessutom är det kul att vi verkade vara i Piemonte nästan samtidigt. Vad gäller Prod. di Barabaresco så undrar jag om du var där också och smakade. Vi var där för tredje året på raken och till vår glädje blev vi igenkända. Storhandlare. kanske?

Patrik Lucchesi sa...

Vi stack in huvudet hos PdB men där var inte en kotte trots att de hade öppet - troligen tidig siesta eller en snabb kaffe?
Däremot har vi köpt en låda (smagekasse) hos Philipson Wine med samtliga 9 Riservor samt basbarban från 2001, vi har samlat ihop 15 pers och skall prova dessa nästa lördag - rapport följer.
Vi kanske gick om varandra i Piemonte, vi åker dit årligen och skall faktiskt ner igen i Oktober...