torsdag 9 juli 2009

Le Tense Sassella 2005 (Nino Negri)

"Favorit" och "standardsortimentet" är två ord som sällan förekommer i samma mening men här finns det faktiskt anledning att introducera de lyckliga tu för varandra!

Nino Negri håller ju till i Valtellina som ligger långt uppe i midjetrakten på stöveln, här gör de viner som visar sig hålla en jämn och hög nivå från år till år. Deras Sfursat 5 Stelle är ju välkänd och alltid en upplevelse att dricka, vi smakade nyligen bas-sfursaten från 2005 som var helt lysande även den fast med snäppet mer knivskarpa syror än stallbrodern.

Le tense Sassella är 100% Chiavennasca eller Nebbiolo om man vill, framställningsmetoden är traditionell till skillnad mot sfursaten som använder apassimento. Druvorna odlas i Sassella, Valtellina, 1/4 åker i slavonska botti och 3/4 i franska eller amerikanska barriquer.

Anno 2005 är mycket vacker med sitt skira skimmer av orange över en klar, transparent rubinbas.
Man möts direkt av varm tomat, mandelmassa och lite mjölkchoklad. Vid skakning framträder tryffel och inlagda bigarråer vid sidan av asfalt och parkeringshus.
I munnen är det ett piggt vin som tapetserar gommen med kvicka syror och en kort efterbeska, tanninerna är försiktigt blygcharmiga och som helhet blir man glad av att ha det i munnen.
För pengarna måste man beteckna detta som ett fynd, Pio Cesare´s Langhe Nebbiolo 2006 är väl värsta konkurrenten i segmentet men Le Tense får nog anses något elegantare.

(16p/20)
nr 32341

Inga kommentarer: