söndag 5 juli 2009

Enoteca Regionale del Barbaresco

Mitt i "downtown" Barbaresco, alldeles ett halvt stenkast från Gaja´s beryktade lastbrygga, har man inhyst det regionala enoteket i en gammal kyrka. Ganska mycket turister verkar hitta hit, bl a ett svenskt par som handlar 5 flaskor för totalt 140 euro varpå herrn, med distinkt rikssvensk brytning, frågar kvinnan bakom disken:
- "What grape is it in these wines? Is it the Barbaresco-grape?"
En dylik frågeställning får i alla fall mig att undra om det inte vore ekonomiskt klokare att svänga inom något varuhus och rycka åt sig lite "super-offertas" från lämplig kampanjgavel?
Nåväl, ett par viner smakade vi:

Barbaresco 2006 Vigna d´Ancin (Corrado Meinardi)

Mörkröd med violett anstrykning. Massor av amarena, spagnola och kirsch, lösningsmedel och alkydolja. Tuff örtighet som drar mot rosmarin och fattydliga referenser som sötlakrits och kaffe skvallrar om nya barriquer.
Grym extraktion i munnen och fokuserade, virila tanniner som dansar rundor i gommen och porlar i kinderna. 2006 verkar vara ett sublimt Barbaresco-år.

(18p/20)Barbaresco Rio Sordo 2003 (Cascina Bruciata)

Rio Sordo är en prestigecrú i Barbaresco och brukar ge välextraherade och lagringsdugliga viner. Denna har anträtt sin brunaktiga fas tillsammans med ett lätt slöjigt och stiltypiskt yttre.
Finfina mognadstoner direkt ur glaset, distinkt doft som genast avslöjar vad man sniffar på - lätt tjära, jordgubbar och hallon anfaller.
Väldigt fräsch och balanserad men en aning kort i rocken. Drickfärdig.

(16,5p/20)

Inga kommentarer: