torsdag 23 juli 2009

Colombè Dolcetto d´Alba 2008 (Renato Ratti)

Renato Ratti´s dolcettoodlingar är belägna i Mango lite nordost om Barolo och går under namnet Colombè; en sydsluttning som ligger 550 m ö h och hyser de 30 år gamla stockarna.
Man gjorde 70.000 flaskor 2008 vilket motsvarar drygt en fjärdedel av den totala vinframställningen i det toppmoderna nybygget i Annunziata nedanför La Morra där sonen Pietro numera är verksam.

Typiskt lila och lättsamt utseende. Första doftintrycket bjuder plåster och grön paprika, en inte helt oäven kryddighet träder in - lite åt Worcestershiresaucehållet till. Mycket ungdomlig mineralitet och mörka bär går hand i hand med salmiak och en lätt stickighet.
Enkel och ren i munnen med spritsiga syror och anständig längd.

En trevlig bagatell i druvtypisk, matvänlig stil som gör sig bäst serverad svalt.

(13p/20)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Var den inte FÖR enkel egentligen?

Patrik Lucchesi sa...

Man förväntar sig kanske inga större upplevelser av en Dolcetto? Det är en, i sina bästa stunder, frisk och druvren vinstil utan särskild längd - ett vardagsvin som inte heller kostar särskilt mycket.
Men visst finns det mer komplexa dolcetti; Elio Altare´s har i tidigare årgångar varit kul med mycket sötlakrits och Conterno-Fantinos "Bricco Bastia" var också minnesvärd.