lördag 8 augusti 2009

Corale 2006 (Paolo Scavino) jämte Nuj Suj 2005 (Icardi)

Är väldigt nyfiken på Scavinos "Corale" som sitt osubtila namn till trots skall vara: "... ett enkelt vin som skall kunna uppskattas av de som är vana vid den så kallade internationella stilen - utan att vara en kompromiss..." 60% Nebbiolo 30% Barbera och 10% Cabernet sauvignon låter som en raffig mix.
Som rotebroder får gamle trögsålde "Nuj Suj" fungera, mest av den anledningen att vi ibland blir galet Barbera-sugna och att detta skall vara en god representant för den modernare Barbera d´Asti-skolan.
Inte ens årgångarna är i synk så alla jämförelser är enkom subjektivt baserade (ett helt nytt grepp i vinvärlden...). Vi ska utnyttja det fantastiska vädret och grilla ribs och därtill en getostpolenta, använder man en enkel och frisk getost så är detta en utmärkt grill-contorno.

Vi karafferar ett par timmar innan, lilabubbliga och väldigt intensiva framstår de som Vanish Oxi Action´s värsta mardröm.
Vi går ut och letar svamp så länge.En ren frisk doft av röd vinbärsgelé och slånbäriga gröna toner innan första snurren. Med syrets hjälp vaknar eken till liv, en gedigen fathantering som släpper igenom frukten - 1 år i franska barriquer och ytterligare 8 månader på större fat innan buteljering.
Lingon och nypon växer fram tillsammans med en hyfsat diskret alkydoljeburk, lätt mineralitet och tydliga hallon.
Känns inte överdrivet "internationaliserad" - gudskelov...
Tämligen fatig i munnen med vitalt fruktbett i kinderna, inte speciellt tanninrik (eller börjar man bli immun?), ungdomligt friska syror som stannar. Påminner en hel del om Elio Grassos rena Gavarini 2007. Växer ytterligare till maten.
Ett gott köp att lägga i källaren något år, känns väldigt användbart och flexibelt.

(16p/20)


Här är det en hjulångare med exotiska kryddor och mörk, mogen frukt som paddlar upp ur glaset, våldsam i jämförelse med Coralen. Söta, chokladdränkta bigarråer och generöst mogna plommon. Det här känns definitivt mer anpassat för en internationell marknad - modernt och fruktdrivet men nästan lite perverst mumsigt i nosen måste lätt förläget bekännas.
Druv- och stiltypiskheten kan starkt ifrågasättas dock, särskilt när tobaken och plums-in-madeiran börjar banka på timpanin. Massor av körsbär ger trots allt en klar hint om hemlandet.
Stor och "oval" i munnen, lätt utbankade syror men skaplig längd. Fungerar bra till maten, tål en del stryk.
Nuj Suj är ett gott och välmakat vin men inget man ska köpa om man är sugen på Barbera d´Asti.

(14p/20)


Inga kommentarer: