lördag 22 augusti 2009

Barolo Capalot 2004 (Crissante Alessandria)

Allt syd-piemontesiskt vin vi har provat från nådens år 2004 har fallit oss på läppen. Framför allt baroli från La Morra som ju med sin något lättare stil kanske gynnats av det årets försiktiga gallring. Odlarna gick och höll fingrarna i kors hela sommaren efter de extrema ´02 och ´03.

Sin ungdom till trots skall en Barolo Capalot från Crissante Alessandria läggas på offertribunen när vi nu börjar närma oss skördebloten.

Så vidare värst mycket information om producenten hittas inte men importören Wester Wine & Food tillhandahåller lite basfakta. Tydligen får Capalot i alla fall ligga 30 månader på omväxlande franska 700 l fat och barriquer.

Tät, ung och klar rubinrodnad med blodgrapiga stråk längst ut i periferin.
Massor av gummi och varm asfalt, ringside på Ring Knutstorps dragracing typ. En och annan svamp och ett uns balsamvinäger ger sig till känna. Mycket mörka bigarråer och läder tränger sig före i en stickig kostym.
Ett kompakt fruktcentrum med våldsamt ungdomlig brodyr i form av oregano, timjan och annan färsk örtighet.
I munnen blir man nästan mållös - här var det "syraattack" av tredje graden och tanniner som man tidigare bara sett på vykort. Vi snackar "cowboy-barolo" alias "inget för veklingar-barolo". Naturligtvis alldeles för ungt men ack så övertydligt smaskigt. Nästan så att man med masochistisk förtjusning sörplar i sig varenda droppe.
Till en hängmörad ryggbiff på grillen och ugnstorterad melanzane är det såklart jättegott OM (och troligen bara OM) man är nebbiolo-fakir och älskar en rejäl tanninspäkning.

Priset (263 SEK) får anses väldigt angenämt i förhållande till upplevelsen.
2004´an skall fortfarande finnas tillgänglig i BS.

(18p/20)
nr 883222 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Tack för den påtitten, Patrik! Vi har lagt undan någon flaska och efter den här rapporten väntar vi nog ett tag även om vi tål rätt mycket tanniner. Mest druvskal eller ek, låter som det förstnämnda...

Hur översätter du dina 18p till 100-skala?

Patrik Lucchesi sa...

Definitivt druvskal - mmm, ljuvligt.

Poäng, schmoäng - 18p ~ tja 91-92 någonting?
Typ x5 + lite till för att kompensera trubbigheten...