onsdag 5 augusti 2009

Roero 2006 (Matteo Correggia)

Roero är en lätt förbisedd DOCG-appellation inte alltför många stenkast från vare sig Barolo eller Barbaresco. Måste skamset erkänna att jag, mig veterligen, inte druckit någon Nebbiolo härifrån tidigare, Arneis räknas nog inte...
Azienda Agricola Matteo Correggia huserar i Canale d´Alba ett par mil norr om Barolo. Matteo verkar varit en visionär och mycket kompetent vinmakare som tragiskt avled 2001, hans hustru driver företaget vidare och förefaller lyckas hålla makens höga kvalitetsanspråk levande.

Deras Roero 2006 är fantastiskt vacker med blåvioletta schatteringar i en klar och transparent rubinröd kropp. Verkligt läckra fattoner når nosen vid karafferingen, förföriska dofter redan? Vi trodde den skulle vara snål och ogin direkt ur flaskan, den får ett par timmar ändå.

Exemplarisk Nebbiolo-karaktäristik med sina friska bär, söta körsbär, salmiak och målarpyts. En stor doft som bärs fram av en superb fathantering som balanserar helheten, precis lagom mycket choklad och kaffe så att inte friskheten och frukten trängs undan.
Timmarna i karaff gjorde susen, nu är det fullt ös i glaset.
I munnen påminns man om vinets ungdom - det kan utan vidare ligga till sig ett par år - spritsiga syror och ganska kantiga tanniner men en ordinär Canneloni al´ragu jämnar till de värsta ojämnheterna. Ingen imponerande längd men det förlåter vi så gärna.

En stark känsla av kvalitet rakt igenom. Absolut en ny BS-favorit!

(17p/20)

159 SEK

2 kommentarer:

Hemma Hos Vinaren sa...

Varit nyfiken på denna ett tag nu så det blir nog till att införskaffa ett par flaskor för test.

Patrik Lucchesi sa...

Gillar man ung Nebbiolo så är det ett kap.
Jag tänkte prova deras Roero Ròche D'ampsej 2004 (nr 75989) som också verkar intressant.
Absolut en denomination att ta på allvar.