söndag 2 augusti 2009

Costa di Bussia Barolo 2000 (Tenuta Arnulfo)

Anrik Monforte d´Alba-baserad producent som man inte ser så ofta på våra breddgrader. Såldes av Erik Sörensen i Kpnhm/Kokkedal när det begav sig.
13 ha på 3-400 meters höjd med syd-sydvästlägen. 10 dagars maceration och 26 månader på 3000 liters ek.

En lite speciell Barolo som skjuter upp en plym med skumbanan och geléhallon ur glaset. Pigg frukt som är klädd i lite tobak och torkad aprikos, trivs ypperligt i glaset hela kvällen utan några tecken på att krokna. Söta jordgubbar och ett ljuvligt seltzer-stick som nyper till och får en att inte tappa intresset. Tamarind, soja och ett uns balsamico-sirap poppar upp.
Mycket behagliga tanniner som tapetserar gomseglet paras med livliga syror som biter tag i kinderna. En helt annan stil än exempelvis gårdagens Gigi Rosso.

Befinner sig helt klart i drickfönstret men skulle klarat sig ett bra tag till på rygg.

(17p/20)

Inga kommentarer: