fredag 2 september 2011

Favoriter i repris


Som om inte allt gott som kan sägas redan blivit sagt om Montevertine 2007? Jo, jag vet men det var ett bra tag sedan vi tittade till den här älsklingen senast och ikväll äter vi ankbröst med en apelsinromsås som inte går av för hackor så här finns läge för vår mondäna sangiovesefavorit att visa framfötterna. Vi ställer ytterligare en gammal favorit jämte, som med största sannolikhet borde vara alla ankbrösts bästa vän: San Michele-institutets Pinot Nero 2005.

Redan när vi drar korken ur vår fjärde flaska Montevertine 2007 kan jag konstatera att detta nog är ett av mina definitiva favoritviner - förmodligen uppe bland topp tio, någonsin. Alla tidigare doft- och smakintryck består - mineraliteten och syrorna är stringenta och frukten lika nollsjucharmig som tidigare. Till ankbrösten excellerar Montevertine och rensar upp rejält mellan tuggorna. Begrepp som tunnlar eller stänga ihop kan den här supersympatiske hjärtekrossaren inte stava till. Man bara sitter och trivs i dess sällskap och önskar att kvällen aldrig ska ta slut. Sådana här viner görs det alldeles för få av.

Jämför man de här båda vinerna bredvid varandra så har förstås San Micheles Pinot Nero 2005 ett mycket tufft jobb att hävda sig. Det är ju å andra sidan två helt olika vinstilar så en jämförelse är ju hursomhelst onödig. Trentino-pinoten är ett sjusärdeles kontemplationsvin med massor av eleganta schatteringar och nyanser i doften men hamnar helt klart i bakvattnet när vi provar vinerna till maten. 2005:an har ju börjat anta en viss mognad med en markerad tyngd och pondus i smakprofilen som följd, syrorna räcker inte hela vägen när det ska spräckas och spjälkas ankfett. På egen hand är det däremot ett synnerligen njutbart vin med en hänförande jordgubbs- och hallonfrukt i både näsa och mun.

Båda vinerna är köpta hos Carlo Merolli. Montevertine 2007 är sedan länge utsåld men San Micheles PN 2005 finns fortfarande kvar, kostar 125DKK.

11 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Det enda jobbiga med Montevertine 07 är att varje flaska för en närmare den dag när alla flaskorna är slut. Redan nu är det lätt att föreställa sig den känsla av saknad som kommer att infinna sig, och det är inte ofta man tänker i de banorna när det gäller vin. Lyckligtvis kommer våra sista tre flarror vara dubbelt så stora och det kan nog i någon mån hjälpa till att dämpa sorgen ;-)

Det vore kul att höra/läsa vad du tycker om San Micheles 2009 Pinot Nero!

Italienska viner sa...

Jo, storleken på och antalet kvarvarande flaskor är ju än så länge en tröst i det potentiella mörkret. Låt oss hoppas att Montevertine toppar med en sjuhelvetes 2010:a. Då är det läge att bygga ut vinkällaren!

San Michele är den producent här hemma som för tillfället upptar störst plats i samlingen, slår till och med Cascina Cucco! Pinoter av alla de slag - nero, bianco och grigio - i flera årgångar. Dock inga PN-09, det får vi ändra på.

/Patrik

Finare Vinare sa...

Sant, 2010 Montevertine bör ju ha alla utsikter att vara sanslöst bra. Bäst att lägga upp ett särskilt sparkonto.

San Micheles Nosiola var en fin ny bekantskap:

http://www.cellartracker.com/wine.asp?iWine=1194484

Italienska viner sa...

Vi föll pladask för nästan alla SM's vita i Carlos blandlådor. Nosiolan var definitivt intressant i sin kalktorra, ljussyrliga stil. Chardonnayen var väl den mest anonyma av de 6? Däremot tycker jag PG och PB 2009:orna var riktigt yppiga, sötfruktiga och härliga. Viner att okynnesdrickas i väl tilltagna volymer, varför vi stackat upp rejält av dessa.

/Patrik

Finare Vinare sa...

Vi har inte testat de tre du nämner (än) men Moscato Giallon var i alla fall på tok för söt och parfymerad för oss. Gewurzen kunde också varit stunsigare - kolla istället in Brunnenhof Mazzons Gewürztraminer. Enastående fruktren och fräsch med frisk syra. Trollar bort sina 15,5% alkohol på ett makalöst sätt. De som testade blint gissade på 13-13,5!

http://www.cellartracker.com/wine.asp?iWine=1207808

Italienska viner sa...

Jo, moscato giallo är väl nästan per definition söt och parfymerad i Alto Adige-tappning. Gewürzen var inte med i vår samling och det låter inte på er som det är något vi ska sörja.

/Patrik

Finare Vinare sa...

Nä, låt oss istället glädjas åt att det snart kommer en ny årgång av Barricadiero!

Har du hört nåt av Carlo om när? Vi har nåt i bakhuvudet om september...

Finare Vinare sa...

Hjärnsläpp - hänger ihop med den här noteringen:

http://www.cellartracker.com/wine.asp?iWine=1111211

Menade förstås Montevertine!

Italienska viner sa...

Jo men ni hade rätt från början, låt oss även glädjas åt att en ny, förhoppningsvis friskare, årgång av Barricadiero snart äntrar scenen. ;-)

Ingen koll på när Montevertine 2008(?) anlöper Holte. Ska hur som helst bli intressant att prova.

/Patrik

Italienska viner sa...

Montevertine 2008 ska finnas att få tag på från mitten av oktober.

/Patrik

Finare Vinare sa...

Tack för info!