lördag 3 september 2011

Dogana Rosso di Montepulciano 2008 (Palazzo Vecchio)


Skulle det någon gång vara så att Hans Artberg delar ut månadens enda MVG till en budget-italienare, ja då är det en boll som i alla fall vi springer på. Subito. Detta var just vad som skedde i Artbergs septemberlista. Dock listas vinet där, liksom hos Räknetrissen, som en Rosso di Montalcino, vilket orsakar en kort stunds tvekan där vi står framför nyhetshyllan i vårt lilla lokala Systembolag. Nåja; You say Montalcino, I say Montepulciano - tomejto, tomatto och allt det där...

Importören Vinovativa skriver att producenten Palazzo Vecchio förfogar över 30 ha odlingar och har en årlig produktion på cirka 120000 flaskor vilket låter som ett mycket lågt uttag, givet att alla 30 hektaren är odlade med vin förstås. Vidare anger man att Dogana utgörs av 80% sangiovese, 10% mammolo och 10% canaiolo och att lagringen skett på slavonska botti under 12 månader. Den sista uppgiften skulle jag nog vilja klä i ett tunt flor av dubier, men det återkommer vi till.

Doften skjuter iväg täta skurar av körsbärskärnespjut och känns i alla avseenden toscansk med moderna förtecken. Bittermandel, mörk och mogen bärfrukt, enrisrökta charkuterier, limstift och en bukett fräscha örter - salvia, oregano och rosmarin. Så långt allt väl, ett tämligen intensivt men angenämt doftscenario, sydtoscansk sangiovese i en nutida tappning. Det är i munnen som skållebånks- och pannknacks-varningsflaggorna hissas. Frontlinjen består av den mörkmogna körsbärsfrukten i par med lätt vaniljsötma och en lite kärnig bitterhet som lägger sig strax bakom, eftersmaken lockar fram tydliga espressotoner och manar fram en i och för sig måttfull ekbeska, men som får mig att undra huruvida de slavonska bottisarna månne är alldeles nyinköpta? Så här borde inte botti-lagrad sangiovese smaka.

Inget egentligt fel på det här vinet, schysst tjut i godkänd balans till OK pris. Kan säkert tilltala många, fast söker man efter riktigt rena och eleganta toscanelli får man leta på annat håll.

Kostar 109SEK och har nr 95282.

10 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Tack för den testningen. Jag läste precis förra månadens Artberg och reagerade precis som du men har ännu inte blivit färdig att masa mig iväg till bolaget. Nu låter det som att jag inte behöver göra mig det besväret.

Italienska viner sa...

Jag blev lite förbryllad. Hustrun, som ju är inne i en fas där hon endast använder näsan, sa direkt "ekplanka, bastubänk" så fort hon tog en sniff. Riktigt SÅ alarmerande tyckte inte jag att det var, särskilt inte i nosen. Är det botti som använts så tänker jag att man kanske tillfört något ytterligare, typ stavar eller chips.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Jag tyckte väl att du vässat dina doftnoteringar på sistone. Nu har vi förklaringen :-)

Italienska viner sa...

Just det, och skållebånket och pannknacket kan kanske förklaras med att jag får hälla i mig lejonparten själv...

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Du får hålla dig till Cornelissen, Barral, Paraschos och andra svavelfria varianter ett tag. Fast det kanske inte är något för en känslig näsa

Italienska viner sa...

Svavel funkar, det är värre med tungt, nyrostat ekvirke. Allra värst är quercus alba - phew, som att spänna fast skallen i ett skruvstäd ;-)

/Patrik

Anonym sa...

Det där med att tanka själv känner jag igen.. Hur fasen håller ni vikten egentligen gubbar? Tjejen säger jag måste skita oftare. Mm.

P.

Vinosapien sa...

är det inte dags att provsmaka följande:
http://vinosapien.com/MyTastings?Wine=,1485

hoppas det uppstod ett sug;)

Ingvar Johansson sa...

P Det är de täta resorna över sundet och kånkandet av vinlåder som håller oss slanka, Merolli-metoden du vet. Kanske dags för en bok och en instruktions-DVD

Italienska viner sa...

P - Är det en uppmaning eller en undran från din tjej?

Vinosapien - Ja, jävlar. CiV's CC-2007 ligger på tur. Låter onekligen smaskens.

Ingvar - På med ett Barolo Boys-pannband och tryck på rec. Jag lovar köpa DVD'n!

/Patrik