torsdag 8 september 2011

Toscano Rosso 2009 (La Fornace)


La Fornaces Toscano Rosso 2009 är egentligen en Rosso di Montalcino in disguise. Vinmakaren Fabio Gianetti trodde inte att 2009-årgången skulle bli så långlivad som han vill ha sin Rosso di Montalcino, utan deklassificerade i stället de 6000 flaskorna till Toscano Rosso. 100% sangiovese som fått ligga 8 månader på 32 hl-fat.

Fint rubinröd och skirt transparent. Doften är rödbärig med moreller och vinbär, ren och pur i okomplicerad stil. Ingen övertydlig druvtypicitet till att börja med men med lite luft tar det sig och lägger upp en högst representativ klase unga sangiovesetoner.
Smakmässigt uppvisar den här rosson däremot en sval nebbiolokaraktär med ganska tajta och strama syror i en riktigt slank kropp. Här finns dock en saftighet som läskar och förmildrar och gör vinet ytterst lättdrucket. Dessutom högst matvänligt och njutbart för den som uppskattar "rena" viner.

Det här verkar vara en stabil Montalcino-producent att hålla ögonen på, vi gillade även La Fornaces Brunello 2006 skarpt. Toscano Rosso 2009 är ett riktigt sangioveseklipp för sina 75DKK (60DKK vid köp av 6 flaskor) hos BB Vinimport.

Inga kommentarer: