onsdag 21 september 2011

Cirò Rosè 2009 (San Francesco)


Fattoria San Francescos Cirò Rosso Classico 2009 har kommit att bli ett av husets trognaste röda under sommaren. En lojal krigare fullproppad med knastrig mineralitet och en närmast nerellolik parfympalett. Kanske inte ett vin som alla älskar men en skön och lite egensinnig skapelse som de flesta kan ha en åsikt om. Vi snackar dessutom extrem pang för la peseta då priset ligger på 65 DKK/SEK.
San Francesco gör även en rosato på 100% gaglioppo som vi smakar för första gången i kväll, till en tonfiskpimpad puttanesca.

Traditionellt korallröd och gnistrande klar. Doften är initialt timid med vit floralitet, röda vinbär och kalkig mineralitet. Vederkvickande befriat från alla nidbildsaktiga toner av söta jordgubbar, smultron och Ahlgrens bilar - rent och seriöst. Smaken är stram med vitvinslik syrlighet och munkänsla, fin sälta i mineraliteten. Vad jag saknar är rossons personlighet och komplexa, höghöjdsodlade karaktär. Ett bra matvin som gör jobbet men är avsevärt mer anonymt och intetsägande än rotebrodern.
Har funnits hos Carlo Merolli för 65 DKK/SEK men syns inte längre i webshopen. Däremot verkar Rosso 2009 finnas kvar, den som gillar Etna-viner bör testa den här.

Inga kommentarer: