söndag 29 april 2012

Dolcetto d'Alba 2009 (Giacomo Fenocchio)


Efter lördagens exkursion i de körsbärstäta portvinsångornas förlovade nejder känns det närmast tvunget att varva ned med något syrastinnt och rustikt av vardagskaraktär. Dolcetto från en av våra favoritproducenter känns som ett vist val.

2009 var, i likhet med nästan alla udda år på 2000-talet, ett mycket speciellt väderår i Langhe. Vintern var en av de snöigaste och bistraste de senaste 50 åren och knoppningen startade en vecka senare än vanligt. I april tokregnade det och föll över 300 mm kort efter att snösmältningen var överstökad, vilket orsakade jordskred och ganska omfattande markrörelser runtom i södra halvan av Piemonte. I maj kom värmen och blomningen kunde starta enligt tidtabellen - runt den 15:e samma månad. Juni och juli var rejält varma och augusti var decenniets hetaste månad, bara slaget av augusti 2003. Sådan värme i slutet av växtsäsongen satte förstås grym fart på de snabbmognande sorterna och främst då dolcetto som fick börja bärgas redan de första dagarna i september.

Redan vid första sniffen kan man konstatera att Claudio Fenocchio varit ute i precis rätt tid och plockat sin dolcetto 2009. Doften visar upp en formidabel dolcettopalett med en extra dimension av nobel floralitet som man sällan råkar på - mörk viol och ljusa körsbärsblomster. Ruggigt elegant vardagstjut, må jag säga.

Smaken är SÅ saftig och läskande - vitvinsfräscha syror, fina nyp i kinder och tandkött samt den osedvanligt fokuserade mörka fruktpastillen i mitten. Det här är riktigt bra. Helt i paritet med de bästa dolcetto d'Alba vi tidigare smakat: Giuseppe Rinaldis 2007 och Bartolos 2007:a. Vill man uppleva full njutning och samtidigt ha en samspelt ackompanjatör på middagsbordet, till en blygsam kostnad, gör man klokt i att botanisera bland de bästa producenternas dolcetti. 89DKK för ett så här harmoniskt och glädjeskänkande vin är ett hysteriskt bra pris, köpt hos Winewise i Kpnhm. Finns även på norska Polet fast då i årgång 2008 och till lite bistrare 151NOK.

5 kommentarer:

MH sa...

Som novis blir man onekligen sugen på att fördjupa sig lite i Dolcetto-utbudet när man läser här. Testade nyligen Burlottos version och blev förvånad över hur relativt generös den ändå var. Hade förväntat mig nåt betydligt snipigare.

Italienska viner sa...

Kan tänka mig att Burlottos dolcetto är trevlig. Vilken årgång smakade du? Jag har blivit svårt charmad av mina Langhe-favoritproducenters dolcetto i "rätt" årgångar, oftast de lite varmare - 2007 och 2009 t ex.

Visst finns det snipig och tråkig dolcetto, liksom det finns tråkiga versioner av alla druvor, men sikta in dig på höjdarna för full utdelning.

/Patrik

MH sa...

Ja det var just 2009, inköpt på Supermarco i Köpenhamn. Den väckte verkligen mersmak.

MH sa...

... intresset väckte den och gav mersmak. Tydligen svårt att hålla fast vid en och samma tanke så här sent på fredag e.m. :-)

Hjord Andersson sa...

Giacomo Fenocchio's Barolo kommer ut i beställningssortimentet från 121001, gäller att vara med!! Bara att korka up en flaska för att försöka planera lagringstiden 15-25år.