fredag 13 april 2012

Brunello di Montalcino 2005 & 2006 (Quercecchio)


Dags igen för en årgångs-shootout och den här gången är det Quercecchios brunello som läggs under luppen. Quercecchio är en favorit här hemma och tillhör old-school-avdelningen i Montalcino med sina pigga och charmiga viner som andas renhet och rustik finess. De här båda årgångarna är, en smula tillspetsat, kanske den sämsta och den bästa som Toscana genomlevt innevarande millenium. Ja, bortsett från 2002 förstås som var väldigt mycket sämre än 2005. Och 2003 som ju fullständigt kokade bort. Och 2004 som möjligtvis kan ha varit snäppet bättre än 2006. Och 2007 med sin solvarma direkthet, för att inte tala om 2010 som ska ha varit helt outstanding...

Det är inte lätt, det där med årgångar. Vi har provat båda de här vinerna tidigare, var för sig, och gillat såväl som yvts men förväntar oss naturligtvis en viss skillnad de båda emellan, ställda jämte varandra.

Och skillnad är det, tvivelsutan. 2005:an är på alla sätt fortfarande ett mycket trevligt glas brunello men bredvid lillebrorsan kan man skönja ett dovare doftspektrum med en diskret grönhet i klangbilden, som av sämre druvmognad. Munkänslan är angenäm med lagom småtaggiga tanniner, schysst syrlighet och anständig längd. Helt klart harmoniskt och med en mognad som antyder tämligen snar konsumtion.

Men det är ingen enkel match att försöka skina bredvid A-barnet från Anno Domini 2006. Vilken uppvisning vi bjuds när vi sätter nästippen till kupans kant! En mycket väldefinierad sangiovesefrukt som borde sorteras in under kategorin "skolboksexempel" med klarröda moreller, knastertorra kryddor och prunkande örtighet. Det här formligen skriker toppklass även i munnen där balansen är mer eller mindre total och får den här vätskan att på något outgrundligt sätt evaporera i glaset - Encyklopædia Britannica borde definiera "drinkability" med en bild av Quercecchios BdM 2006-etikett, rätt och slätt. Precis lagom torra tanniner, alldeles utomordentligt stingiga syror och den där härligt illröda fruktpastillen som långsamt smälter ut på tungan. Snuskigt bra och dessutom ett vin jag skulle kunna dricka alla dagar i veckan!

2006:an finns hos Carlo Merolli.

3 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Skönt med en handlare som Carlo där det finns tillräckligt av godbitarna. Jag vaknade sent vad gäller Quercechhios BdM men kom hem med ett sexpack och ett par flaskor till för snar konsumtion.

Italienska viner sa...

Det här bör du gilla Ingvar, trots din ibland svårartade sangioveseskepticism. Vad följde mer hem från din safari?

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Bara lite småplock, några österrikare, lite lambrusco och annat som behövs för att möta våren