lördag 5 maj 2012

Rosato och riesling


Il Mimo 2009 (Antichi Vigneti di Cantalupo) är en rosato gjord på 100% nebbiolo (spanna) från Ghemme med druvor från bland annat vingården Breclema. Musten har fått ligga på skalen över natten och färgen är så där intensivt hallonläskröd som roséerna här uppifrån brukar bli.

Initialt en sval och finstämd doft med röda vinbär, lingon och vårblomster, men med ett par grader högre temperatur släpps det fram ett gäng tydliga nebbiolomarkörer som pockat på uppmärksamheten - rosor, viol och moreller. Gott om mineraliska toner sluter upp efter hand och till sist skulle man nästan kunnat lurats att tro att man hade en ganska elegant men purung barbaresco i glaset. Fin doftupplevelse.

Syrorna är behagligt kalibrerade i det mellanljusa registret och lingon- och tranbärsfrukten ger en lite kärv struktur som svagt påminner om tanniner. Ett skönt och vederkvickande vin, som klippt och skuret för eftermiddagsvarma verandor. Liksom exempelvis Tenute delle Terre Neres ganska egensinniga rosato så är det här så pass druv- och traktstypiskt att man inte ska se det som ett substitut för de sydfranska lökskalsorangea skapelserna, utan snarare som ett både intressant och njutbart prov på hur mineralstinn nebbiolo tar sig ut i sin renaste form.

2010:an finns att köpa hos Le Papillon i Köpenhamn för 85 DKK.Riesling Alte Reben Morstein 2010 (Seehof) Lockande FV-lobbying har väckt intresset för den här Rheinhessen-producenten som verkar vara riktigt på gång. Den här 2010:an från gamla stockar kommer från en grann-plot till Keller i kalkiga Morstein men är inte GG-klassat då Seehof ännu inte är medlem i VDP.


Det här tror jag inte gör någon rieslingälskare besviken. Ruggigt ren och citrusfräsch nos med en mineralitet utav guds nåde. Och i munnen - sicka syror! Hela munhålan känns så frisk och upprensad att man knappt behöver borsta tänderna när det är dags att gå och lägga sig. Rysligt, rysligt bra nu och framtiden är förstås extremt ljus. För ynka tvåhundringen känns det minst sagt logiskt att det tagit slut hos Atomwine. Någon som kollat upp om det går att handla direkt från gården? Det här bara måste det fyllas på av.

2 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Det gläder oss, men förvånar inte det minsta, att du också faller pladask för Seehof :)

Det går alldeles utmärkt att beställa och få levererat direkt från gården, vi har själva handlat på det viset.
Några prisexempel:

2010 Weissburgunder Vom Kalkstein €6,80
2010 Riesling Steingrube €16,50
2010 Riesling Morstein Alte Reben €19
2007 Spätburgunder "Derby" Steingrube €9,90

En 18-låda kostade €24 i frakt.

Happy shopping!

Italienska viner sa...

Härligt! "Någon" lystrade direkt! ;)

Dunderpriser, dunderfrakt och dunderriesling! Tack för info, här ska handlas.

/Patrik