lördag 3 december 2011

St. Laurent Dorflagen 2009 (Pittnauer)


St.Laurent är en relativt okänd druvbekantskap för oss. "Pinot noir på steroider" brukar vara en beskrivning man snart råkar på när man letar efter omdömen eller info, och epitetet är relevant eftersom druvan faktiskt är nära besläktad med den burgundiske fursten. Det är en ovanlig druva även om den odlas i alla Österrikes vinodlande regioner, såväl som i Alsace, Pfalz och Rheinhessen.

Släktskapet med pinot noir är inte minst uppenbart då även detta är en besvärlig gynnare ur odlingshänseende, som är extremt känslig under blomningen och lätt drabbas av mjöldagg och fuktrelaterade åkommor, samtidigt som det absolut inte får vara för varmt. Att den dessutom är tidigt mognande, älskar kalkbaserad jordmån och går under namnet Pinot St.Laurent i referensverket Traité General de Viticulture från 1901 får väl anses som den slutgiltiga domen. St.Laurent har däremot en betydligt högre halt antocyaniner än sina släktingar i pinotfamiljen, vilket har till följd att färgen på vinerna ofta är djupblåare och mörkare.

Vi har fått berättat för oss att bästa sättet att lära känna St.Laurent är att börja hos Pittnauer i Gols, Burgenland öster om Neusiedlersee.
Gerhard Pittnauer är en biodynamiker som brukar nämnas som en av Österrikes bästa rödvinsproducenter. Vi har tidigare provat hans Blaufränkisch Rosenberg 2007 och blivit övertygade om nivån hos den här producenten. St.Laurent är hans hjärtebarn och finns i fem olika utföranden, från olika lägen och ålder på stockarna. Vi provar Dorflagen 2009 som är 100% handplockade S.L som fått jäsa i rostfritt stål med sin naturliga jäst. Malolaktisk jäsning på mindre, gamla fat och därefter 8-10 månaders vila.

På bordet står finfina bröst från Berberie-anka, glaserad spetskål och granatäpplesås. And we have a winner... Grym uppvisning i munnen - silkig textur med lätta kindnyp och ljuvliga syror som smälter undan fett och sälta, samtidigt som de befinner sig i precis samma register som granatäpplekärnorna. Underbart.

Näsan har förvisso en hel del tangenter till svalodlad pinot noir, fast med extra allt - utom alkohol, bara 12,5 svalkande procent. Det som brukar refereras till som pinositet är framträdande men här finns även rikligt med svala lager av mineraler och floral fräschör. Kanontrevlig sniff men det är i munnen, och till den feta fågeln, det härskar.

Finns hos Österreich Vin i Köpenhamn.

För den som inte nöjer sig med vårt nyfikna gibberish kring de österrikiska vinerna, rekommenderas ett besök hos Niklas och hans Wine Virtousity, för mer initierade analyser i ämnet.

2 kommentarer:

andersuw sa...

Hej Patrik,

I likhet med er har vi under senare år botaniserat lite försiktigt på den österrikiska rödvinsfronten, framförallt vad gäller Blaufränkisch och St. Laurent som vi tror är de "inhemska" druvor vi har störst förutsättningar att gilla. Det har varit ganska spännande och givande även om jag fortfarande är långt ifrån den punkt där jag känner att jag börjar få ett grepp om det hela.

Pittnauer har vi inte provat ännu men däremot en hoper andra Laurentproducenter från Burgenland Neusiedlersee eller Thermenregion (Birgit Braunstein,
Leopold Aumann, Juris, Nittnaus, Wurzinger). Men Schloss Gobelsburg lyckas i vårt tycke göra bra St. Laurent (och Pinot Noir) ända uppe i Kamptal. Prova gärna deras Haidegrund 2006 som vi tyckte var tillräckligt bra för att införliva med källarförrådet. Finns hos för dig inte helt obekanta Boller Weine för 20 euro. Även deras Alte Haide (Pinot Noir) 2005 platsade i källaren men förrådet är vid det här laget tyvärr slut.

Italienska viner sa...

De österrikare vi hittills provat - Pittnauer, Preisinger, Moric, Gut Oggau, Weninger - är samtliga ganska unga biodynamiker och stilen på deras viner (blaufränkisch, zweigelt, St.Laurent) ligger inte långt från det smakideal man förskansat sig genom åratal av italienskt vinbotaniserande. Så det förvånar mig föga att även ni börjat leta er upp över Alperna. ;-)

Tipset om Haidegrund 2006 hos Boller Weine ska följas upp nästa gång vi ska fylla på med Paolo Conterno. Jag kan varmt rekommendera Sebastian Rind Nellemans Österreich Vin om ni skulle råka befinna er i Kpnhm - imponerande uppställning viner.

/Patrik