tisdag 27 december 2011

Boca-bonanza i Köpenhamn


Lystring, alla ni som älskar eleganta, naturliga och mångfacetterade viner med mineraliskt djup och aromatisk finess. Er tid är kommen! Den 25-27 januari kommer en av Italiens främsta vinmakare till Köpenhamn för att hålla två winemakers dinners och en vinbarssmagning:

Christoph Künzli har med sitt Le Piane lyckats återupprätta Bocas renommé och börjat staka ut en ny väg tillbaka till områdets forna glansdagar. Christoph är en genuin icke-interventionist med kritisk hållning till alla former av trender och hajper. Han är således inte typen som skriver någon något på näsan eller wears it on his sleeve, utan förhållningssättet har växt fram naturligt genom hårt arbete i vingårdarna och sunt förnuft.

Vinerna från Le Piane är något av det mest intressanta och njutbara som står att finna från Italien just nu, förutsatt att man är inne på syra- och elegansspåret förstås. Nebbiolo, croatina och vespolina från de här gamla och varsamt restaurerade vingårdarna blir något alldeles speciellt i händerna på denne porfyr-domptör.

Onsdag 25/1 kommer Christoph till Il Dona i Köpenhamn, torsdag 26/1 till Tinggården i Fredriksværk på Nordsjælland och fredag 27/1 finns han på vinbaren Terroiristen på Nørrebro i Köpenhamn.
Läs om vårt besök hos Le Piane i somras här.
2 kommentarer:

MH sa...

Jag besökte Terroristen nyligen och fick bl.a. med mig en La Maggiorina. Det var avgjort gott, men jag tror inte riktigt att min gom är kalibrerad för den graden av förfining. Köpte även en Valpolicella Classico Saseti i samma prisklass, som var mycket lättare att ta till sig.
Skulle vara intressant att prova Boca också, men kanske är det bortkastade pengar i mitt fall?


(Såg förresten att Carlo har fått in Calabrettas Nonna Concetta i ny årgång - är det någon som har provat?)

Italienska viner sa...

MH - La Maggiorina 2010 är frisk, slank och ljusfruktig men inte särdeles svår att ta till sig - eller? Gillar man riktigt bra dolcetto eller beaujolais så borde man komma fint överens även med denna. Boca 2006 tycker jag absolut du ska prova, superelegant och burgundisk i stilen. Jag känner att det får bli en sådan till nyår. :)

Ingen koll på den nya NC-årgången men jag har reserverat en låda till nästa safari. Känns som ett ytterst säkert kort.

/Patrik