onsdag 21 april 2010

Rocca Guicciarda Chianti Classico Riserva 2006 (Barone Ricasoli)


Barone Ricasolis Riserva Rocca Guicciarda behöver troligen ingen närmare presentation; lejonparten sangiovese som macererat i sexton dagar, lagring på barrique och tonneaux i sexton månader och därefter på butelj sedan september 2008.
Guicciardan brukar alltid vara trevlig och nollsexan ska inte vara något undantag, årgången är ju närmast kassaskåpssäker i Toscana.

Riktigt mörkröd med tät struktur.
Efter upphällning tar det en stund innan allt har samlat sig men snart dyker den mogna frukten upp med plommon, svarta körsbär och vinbär. Lyxiga fat med kaffetoner och Valrhona följer efter och berättar om vad vi har i glaset.

Syrorna är stringenta men aldrig dominerande, en fyllig munkänsla med lite försiktiga tanninstick i kinderna. Välbalanserat med praktfull eftersmak i bordelaisisk anda.
Detta kan absolut vara något för källaren, vi fyllde på direkt med en låda.

(17p/20)
nr 2723


15 kommentarer:

Anonym sa...

Villa Cafaggio är strået vassare tycker jag.

P.

Italienska viner sa...

Hej P.

Är det VC Riservan 2006 som du jämför med eller den vanliga CC´n?

/Patrik

Fredrik sa...

Efter ett trevlig provning med PdB 04-05 tog jag fram denna CC, öppnad sedan en dag. Håller med om allt (gott) förutom att vi nog ansåg att det var lite överekad Riojavarning med krondill på toppen. Konstigt. Inget jag fann första dagen.

Italienska viner sa...

Hej Fredrik.

Efter två raka Produttori så kan jag tänka mig att ekchocken blev total ;-)
Skämt åsido så låter det lite alarmerande, överekat tyckte jag absolut inte var ett omdöme som dök upp ikväll men vi får kolla av imorgon.

/Patrik

Fredrik sa...

Haha, ja precis. Riktig knockout blev det jämförelsevis. Säkert våra sensorer som spelade oss ett elakt spratt!

Tomas sa...

Ja, men den där eken gör att jag inte riktigt vågar öppna den Rocca Guicciarda -06 jag har stående hemma. Det var onekligen lite dill där. Men Produttorisarna var fina. Speciellt 04:an!

Fredrik sa...

Tomas: Halv åtta hos dig? ;)

Sjukt att PdB 04:an är nere på 80dkk igen. Känns onekligen som ett mer prisvärt vin än CC:n.

Finare Vinare sa...

Bordelaisisk anda, indeed! Det är verkligen gott om fattoner det här vinet!

Nu har vi blindstyrt till modern merlotbaserad bordeaux två gånger på kort tid:

1. 2006 Rocca Guicciarda på 2b-provet

2. 2007 Brolio CC på regionstävlingen

De är utan tvekan välgjorda, men faten skymmer det som är typiskt för chianti och sangiovese.
Go botti!

Icke desto mindre kan nog den här bli rätt så fin med tiden...

Finare Vinare sa...

Jaha, då var det dags att handla Produttori igen ;-)

Vinosapien sa...

om ni letar efter en redig botti-sangiovese...

http://atomwine.dk/product.asp?product=10506

så lätt, så fin, så drickbar, så som en sangiovese en gång var...

andra sköna botti-sangiovese, med fokus på drickbarhet, hittar man hos de traditionella brunello-producenterna. deras rosso är oftast ett under av renhet och fräschör.

vill man istället ha en cc, som motsvarar ovanstående egenskaper, kan man alltid testa:
http://atomwine.dk/product.asp?product=10324

Fredrik sa...

2006 Querciabella var ju en trevlig bekantskap. Kostade väl runt 200 kr? Läste någonstans att 2007 av samma kommer dra loss på 230-250 kr? Lika bra att handla på våra kära nätmånglare framöver!

Förresten hur var 2007 därnere i Toskana?

Italienska viner sa...

Fredrik - 2007 är det nya 2006.

Vinosapien - Montevertine är ljuvligt ren, ljus och drickbar som du säger. Däremot kan väl Querciabella räknas till det moderna CC-stuket med nya barriquer?

Har precis slagit upp ett glas från gårdagens flaska och måste nog vidhålla att detta är ett jävla gott vin! Om det är överekat så får ni helt enkelt räkna in mig bland ekfetischisterna, utmärkt Chianti Classico om än barriquelagrad. Annars tycker jag mest att det är den pigga nollsex-frukten som härskar i glaset, ingen dill här inte.

/Patrik

Vinosapien sa...

Querciabella 06 och 07 har bägge varit ljusa, lätta, rena och härligt syrliga. faten håller sig i bakgrunden och låter sangiovese-frukten ha kommandot. vettigt pris på atom dessutom. och att det är ett lysande matvin behöver jag knappast påpeka;)

Barney sa...

Tack för trevlig läsning.

Drack igår en källarlagrad 01a och blev närmast chockad över vad som levererades. Har alltid tyckt att vinet i sin ungdom har känts snålt och slutet, närmast tunt, men som nio-åring har vinet utvecklats till något helt annat. Fantastisk utveckling med superbt integrerade fattoner, bibehållen frukt och syra. Riktigt lyxigt för billig penning.

Italienska viner sa...

Hej Barney.

Jag tror att nollsexan kan bli minst lika trevlig framåt 2015 sådär. Det är bara att lägga undan.

/Patrik