torsdag 11 februari 2010

Val di Cornia Suvereto 2002 (Gualdo del Re)


Inte riktigt alla misslyckades 2002. Gualdo del Re i Maremma fick till det med sin sangiovese, fin parning med faten har hållit liv i frukten hittills. Vi gillade det skarpt sist och vi ska ta tempen igen ikväll.
Man producerar endruveviner av, förutom sangiovese; cabernet sauvignon, merlot, pinot noir och aleatico. Lagringen sker på barrique i 16-18 månader, Cibi e Vini i Köpenhamn importerar.

Mörk som natten med violetta reflexer. Doften är varm och lite russinsöt med fräckt limstift och självklart körsbär i mängder. En aning mognad kan detekteras i soja- och balsamicoundertoner, höstliga pustar av svamp och sottobosco finns där också vackert integrerade.
Smaken är stor, rund och bastant med fina syror som fortfarande spritter av liv. Typiskt toscanska tanniner som drar mot ek snarare än mot druvskal. Bra längd på eftersmaken med lite extra knäckighet i svansen.

Som helhet ett riktigt bra vin som njutes bäst som meditationsvin. Det såldes ut i somras för DKK100/flaska, senaste kampanjen var DKK300 för 2 men då gällde det 2005:an - känns lite tveksam men kanske borde provas ändå? Annars håller vi utkik efter 2006.

(16p/20)


2 kommentarer:

Ruso sa...

Både Michele Satta Piastraia och Tua Rita Giusto di Notri var också mycket bra 2002. Det går alltid att hitta pärlor off-år. Tua Ritan reades ut på systembolaget häromåret.

Italienska viner sa...

Helt rätt Ruso, det går visst att hitta pärlor men 2002 var det glest mellan dem.
Giusto di Notri provade vi 2006:an av i somras, mycket trevligt men rea skadar nog inte; EUR60 tror jag det kostade på Le Cantine i Greve.

/Patrik