lördag 6 februari 2010

Barbaresco 2003 (Scrimaglio)


Vi tillhör inte den där ordningssamma klanen vinlagrare med Excelprogram och örnkoll på samlingen i källaren, något som börjar märkas när man ska leta efter något speciellt bland alla flaskor.
Den här silvriga flaskhatten har jag svept förbi med blicken många gånger men inte ägnat någon vidare uppmärksamhet, igår drog jag till sist fram flaskan och upptäckte ett vin jag inte visste att vi hade i vår ägo. Vi har antingen köpt någon ströflaska eller fått den som gåva och sedan dess har den legat incognito i Langhe Nebbiolo-avdelningen och tryckt.

Scrimaglio är ju en bekant "negociant" i Nizza Monferrato som köper in huvuddelen av sina druvor och satsar stort på att förpackningen ska vara spektakulär - de flesta har säkert sett deras Alfa Romeo-rosso eller Milan-diton. Man har kanske inget grundmurat rykte om sig som kvalitetsproducent men ett galet år som 2003 kunde väl allt hända?

Mörkröd bottennyans med klar transparens. Vi känner direkt en lätt spritig volatilitet men snart tränger frukten sig fram i form av en övermogen och kokt bärkompott. I munnen är det ungefär samma tendens; lite kartig syra ihop med billig balsamvinäger och en kokt fruktighet.
Vi kokar in päron på det här imorgon.


2 kommentarer:

Vintresserad sa...

Lustigt och tråkigt på samma gång! Lustigt för att jag gjorde precis samma upptäckt häromdagen av en ensam flaska av detta vin. Tråkigt att det inte smakade bättre. Gissar att det inte egentligen är ngn ide att lagra länge? Annat än som forskningsprojekt...
MVH - Vintresserad (Peter)

Italienska viner sa...

Hej Peter!

Nej, Scrimaglio 03:ans dagar är nog räknade men vår flaska KAN varit defekt, ge inte upp hoppet än.

Annars rekommenderar jag varmt att koka lag ihop med socker, citron och kanel...

/Patrik