fredag 26 februari 2010

Cagnazzi 2007 (Tenuta Don Nicola)


Vinshopping i Köpenhamn är en utmärkt sportlovsaktivitet, massor av frisk luft, djupa knäböjningar, blodfyllda biceps av intensivt lådkånkande och socialt samkväm i köerna vid övergångsställena.
Vi tog vår vanliga tur med uppvärmning hos Erik Sörensen, snabbt nedslag i Charlottenlund, offpist i Holte hos Carlo Merolli och ett svep inom den förträffliga Superbestbutiken i Rotundan, Hellerup där Gobivin hade demo och en del attraktiva erbjudanden: Mascarellos barbera d´Alba Scudetto 2004 sex flaskor för 660DKK, samme producents barolo Monprivato 2004 två för 900DKK, Terredavinos barolo 2005 sex flaskor för 600DKK mm.
Erik Sörensen lockade med en bordeaux; Cadet Peychez 2005 för 120DKK och Stadt Krems ljuvliga Steinterrassen riesling 2008 för 100DKK. Man importerar även Tenuta Don Nicolas prisvärda viner som vi inte smakat på år och dar, vi blir således nyfikna och får ett smakprov som faktiskt imponerar.

Cagnazzi 2007 säljs för 39.95DKK vid köp av sex flaskor och det är en prisnivå som brukar komma undan med det mesta men i det här fallet får man faktiskt ett riktigt helgjutet vin.
Druvkompositionen är ca 60% negroamaro, 20% primitivo och 20% montepulciano och man skördar sent från 20-30-åriga stockar.

Ett mörkt och tätt vin som genast släpper ifrån sig stor och rund frukt i form av mogna bigarråer, blåbär och björnbär. En mycket angenäm ton av stall och tobak ligger kvar en god stund och ger lite grenachevibbar.
En mjuk och behaglig syrlighet ger en trivsam munkänsla, tanniner är här inga att tala om. Smooth är ordet men detta är likafullt ett vin i balans, alkoholen ligger på måttliga 12,5%, och ett utmärkt pizzavin. Vi snackar prisvärt nästan in absurdum...

(14p/20)

3 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Härligt att ni ägnar lite frisksport i dessa vårvintertider. Kan varmt rekommendera lite puckepist hos Winewise vid nästa motionstillfälle. Visst är det kul att handla i Danmark. Ska bli spännande att följa uppackningen av lådorna

Finare Vinare sa...

Hej friskusar, där brände ni nog ett par kalorier - men fick ju nya fina på kuppen. Mascarello Monprivato i snabbköpet, man tackar, vi önskar vi kunde teleportera oss ner till Superbest i Hellerup.

Nu är vi lite nyfikna på offpiståket hos Merolli, hade ni bra före där? Camorrapuder?

Italienska viner sa...

Ingvar - puckelpist hos Winewise blir det så fort Fenocchio har vaknat ur vinterdvalan. (låter som ett kodat meddelande i 2:a världskrigsmiljö!)

FV - snabbköp indeed, då nämnde vi ändå inte Monprivato Riserva Ca´d´Morisso 2001 två st för fyra danska långsjalar...
Puderpumpning i Holte innebar bl a Cappellano-rea plus lite annat smått o gott.

/Patrik